10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja

Dan mentalnog zdravlja se u svetu obeležava od 1992., a Caritas ga zajedno sa svojim partnerima obeležava od 2005. godine. Ovaj dan je svake godine prilika da se više govori o problematikama mentalnog zdravlja, koje se ne tiču samo korisnika psihijatrijskih usluga, već se odnose na celo društvo. Mentalna oboljenja se javljaju se kod više od 25% ljudi tokom nekog perioda njihovog života. To su univerzalni poremećaji koji pogađaju ljude iz svih zemalja i društva, osobe svih starosnih dobi, žene i muškarce, bogate i siromašne, iz gradskih i seoskih sredina. Bez obzira na to što se sa mentalnim poteškoćama susreće četvrtina društva, korisnici psihijatrijskih usluga su često marginalizovani, obeleženi od svoje sredine kao drugačiji, zbog čega i nakon lečenja imaju velikih poteškoća u samostalnom životu i pronalaženju posla.

Ovog 10. oktobra na B92INFO u terminima 10.00, 14.30, 19.00 časova biće emitovan film Miše Stojiljkovića “Stanje duše”, koji govori o životu članova udruženja korisnika psihijatrijskih usluga i o nekim od dosadašnjih aktivnosti Caritasa.

Povodom svetskog dana mentalnog zdravlja biće organizovana i izložba kreativnih radova korisnika psihijatrijskih usluga, u organizaciji udruženja “Videa”, koja će se održati sutra 10. oktobra od 19:00 časova u Ulici Vladimira Radovanovića 2, Banovo Brdo – Beograd, kao i na forum teatar “Priče iz duše” sa članovima udruženja korisnika psihijatrijskih usluga “Duša”, koji će se održati u ponedeljak 13. oktobra u 20:00 časova u Domu omladine.