Caritas organizovao radionice o mentalnom zdravlju u srednjim školama širom Srbije

Kroz kampanju podizanja svesti o mentalnom zdravlju, u okviru projekta Human Rights PROMENE – Human Rights PROmotion of MEntal Health Network, od novembra do kraja maja Caritas je organizovao niz radionica u srednjim školama 13 opština Srbije: Beograd, Niš, Kragujevac, Pirot, Vršac, Kovin, Novi Sad, Kikinda, Sombor, Novi Kneževac, Valjevo, Šabac i Pančevo.

Voditelj radionica bio je psiholog i novinar Miša Stojiljković, koji je uz podršku predstavnika Caritasa učenike upoznao sa temom mentalnih poremećaja i problemima sa kojima se suočavaju osobe sa mentalnim poteškoćama. Posebno značajno bilo je učešće bivših korisnika psihijatrijskih usluga kao predavača na radionicama, koji su podelili iskustvo teškog perioda života kroz koji su prošli, izazove i posledice sa kojima su se suočili tokom i nakon lečenja.

Reakcije učenika i osoblja škola su bile više nego pozitivne, što je pokazao nivo pažnje i njihovo aktivno učestvovanje. Često su se i nakon predavanja zadržavali kako bi postavljali dodatna pitanja predavačima, tokom školskih odmora. Ove radionice su podržane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je prepoznalo i pozdravilo napore Caritasa Srbije u aktivnostima podizanja svesti na području mentalnog zdravlja.

Projekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).