U okviru Conferenza episcopale Italiana – Fondo “8xMille” projekta pružanja pomoći COVID  bolnicama i borbi protiv koronavirusa, 24.07.2020. godine Opštoj bolnici Vrbas uručena je donacija u vidu medicinske opreme i zaštitnih sredstava, vredna više od 3,5 miliona dinara. Donirani su beskontaktni termometri, pulsni oksimetri, zaštitne maske i odela, kao i sredstva za dezinfekciju. Direktoru Opšte bolnice Vrbas, dr Milanu Popovu, donaciju je uručio direktor Caritasa Apostolskog Egzarhata /Eparhija sv.Nikolaj/ otac Vladislav Varga. Ovom prilikom istaknuto je da, pored velike požrtvovanosti zdravstvenih radnika i odgovornosti građana, važno mesto u savladavanju pandemije koronavirusa zauzima i solidarnost.

“Čast mi je da u ime naše crkve i vladike Đure Džudžara, ali i u ime Caritasa i donatora, možemo uspostaviti ovakvu saradnju sa bolnicom u Vrbasu. Govoreći o pandemiji u kojoj se nalazimo, papa Francisko istakao je da smo svi u jednom čamcu, da smo zajedno u teškoj situaciji. Znamo šta je pretrpela Italija i da solidarnost Evrope nije bila baš najbolja, ali su upravo oni, uvidevši tu grešku, odlučili da rade suprotno i da pomognu bolnicima gde god mogu. Pouka Katoličke crkve o opštoj pomoći, o dobru kao principu, o principu solidarnosti, bila je motiv da se pomogne bolnicima u Srbiji, Vojvodini, Vrbasu. U čamcu o kom je govorio Papa neophodna nam je solidarnost! Moramo svi da veslamo! Ne smemo biti pasivni! Svako treba da učini nešto i to je ta hrišćanska ljubav, u kojoj ne možemo voleti Boga ako ne volimo bližnjeg svoga. ‘Ako ne pomažeš čoveka koga vidiš, onda ne možeš voleti Boga koga ne vidiš’, rekao je veliki apostol Jovan. Radujemo se da je Opšta bolnica Vrbas deo ovog projekta”, rekao je otac Vladislav Varga, protojerej stavrofor i direktor Caritasa Apostolskog Egzarhata /Eparhije Svetog Nikolaja.

Pohvale za saradnju javnog i civilnog sektora, koju potvrđuje i ovaj slučaj, izrazio je Milan Glušac, predsednik Privremenog organa opštine Vrbas.

“Donacija je još jedan korak u dugoj saradnji lokalne samouprave i Caritasa. Ona je za nas veoma važna i hvala Caritasu na podršci u ovom teškom trenutku. Podrška je vrlo značajna jer u Opštoj bolnici Vrbas zdravstvenu zaštitu dobija više od 220.000 stanovnika ovog dela Vojvodine. Podrška nam stiže i od Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a na nama kao lokalnoj samoupravi je da u dobroj saradnji sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja učinimo sve da zaštitimo zdravlje građana. Donacija Caritasa omogućiće da zdravstvena usluga i zaštita u Opštoj bolnici bude još kvalitetnija”, rekao je gospodin Glušac. Govoreći ispred Štaba za vanredne situacije opštine Vrbas, gospodin Glušac je ocenio da su uvedene mere zaštite i požrtvovan rad medicinskih radnika dovele do toga da, nakon jednog perioda koji jeste bio težak, ali istovremeno i pod kontrolom, dođe do stagnacije u situacij.

U ime Opšte bolnice Vrbas na donaciji se zahvalio dr Milan Popov, direktor ustanove.

“Hvala Caritasu na veoma vrednoj donaciji. Ovaj gest Caritasa nam obezbeđuje da još sigurnije i lakše izađemo na kraj sa svim ovim što nam se događa. Kad stigne pomoć ovakve vrste, to pokazuje da nas i drugi gledaju, da žele da nam pomognu i da su uz nas. Opšta bolnica pruža zdravstvenu uslugu velikom broju stanovnika, ovo je multinacionalna i multietnička sredina sa 26 nacija, i ovakva pomoć nas dodatno stimuliše da se još više trudimo i žrtvujemo za sve naše sugrađane”, rekao je dr Popov.

“Vrednost donacije je veća od 3,5 miliona dinara. Dobili smo svu opremu za održavanje higijene i zaštite – maske, rukavice, jednokratna odela, alkoholni i hlorni rastvori, zatim termometre i aparate za merenje oksigenacije, tako da su sva odeljenja dodatno opremljena”, precizirao je dr Popov.

Popov je iskoristio priliku da podseti javnost na misao Marka Miljanova da je potrebno čuvati druge od sebe i sebe od drugih.

“To znači i nositi maske, držati distancu i ne izigravati heroje bez potrebe. To ‘herojstvo’ može da dovede do toga da oboli 10 ili 15 ljudi, bez potrebe. Ko je hrabar i heroj, taj neka uđe u COVID odeljenje i neka vidi kako to izgleda na frontu”, rekao je dr Popov.

Caritas u Srbiji nastavlja sa ispunjavanjem svoje misije i pružanjem pomoći svim ljudima u potrebi, a naročito tokom kriznih situacija.