Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo Iliju Ranđelovića, vrednog 25 – godišnjeg momka iz Aleksinca koji je zahvaljujući projektu YourJob dobio prilku da pokrene sopstveni biznis.  Ilija je diplomirani ekonomista, ali želeo je da postane preduzetnik i sam bude krojač svoje sudbine. Njegova želja je bila da otvori svoju destileriju za proizvodnju domaćeg džina. Uključio se u projekat YourJob, učestvovao na trodnevnom boot campu za razvoj preduzetničkih veština, konkurisao za bespovratna sredstva, ubedio komisiju da je njegova ideja vredna podrške i zasluženo se izborio zaostvarenje svojih snova. Ilija je sa nama podelio svoje utiske i iskustva sa projekta YourJob, a mi ih sa zadovoljstvom prenosimo vama.

Kako si došao na ideju da pokreneš biznis?
Moja porodica ima dugu tradiciju u proizvodnji domacih rakija. Poslednje tri godine sam i ja aktivno učestvovao u proizvodnji i poželeo sam da pokrenem destileriju “Three brothers” za proizvodnju domaćeg džina i različitih vrsta domaćih rakija. Proces sam naučio od dede, ali sam izučavajući stručnu literaturu naučio još mnogo važnih stvari i značajno ga unapredio. Trudim se da spojim tradicionalno sa savremenim, da uzmem najbolje od oba.

Koliko ti znači dobijeni grant?
Bez ove podrške YourJob projekta ne bih mogao da pokrenem posao. Koliko god da se trudio i štedeo, bilo bi jako teško prikupiti potrebna sredstva. Nadam se da će ovo prerasti u posao od kog će cela porodica moći da živi. Plan je da zaposlim svoju braću. Takođe, korist će imati i lokalno stanovništvo koje se bavi proizvodnjom žitarica i prikupljanjem lekovitog bilja, a to su uglavnom nezaposleni sredovečni ljudi.

Kako si se osećao tokom Pitcha? Da li si verovao da ćeš dobiti grant?
Imao sam tremu, ali sam verovao u svoju ideju. Bio sam jako uzbuđen jer sam osećao da sam  nadomak ostvarenju svog sna. Mislim da je komisija prepoznala moju strast i želju da pokrenem ovaj posao.

Kako si se osećao kada si saznao da si dobio grant?
Bio sam presrećan! Odmah sam javio svima da podelim svoje oduševljenje. Naravno, bila je i mala proslava uz džin na kojoj smo odmah počeli da kujemo planove šta ćemo i kako ćemo. 

Kakve su reakcije okoline?
Svi su oduševljeni! Lepa vest se brzo pročula i mnogi su mi čestitali! Koliko sam čuo, I interesovanje za YourJob projekat je poraslo, jer su ljudi uvideli kvalitet projekta i uvideli da uz dobru ideju i istrajnost može da se uspe.

Kako napreduju pripreme?
Vredno radimo kako bi sve bilo spremno kada se firma i formalno otvori i sredstva i prebace na njen račun. Sređujemo prostor u kom će biti destilerija, izabrali smo i rezervisali opremu, pregovaramo sa dobavljačima, radimo na dizajnu etikete, već smo započeli sa promocijom… Verujem da sve ide u pravom smeru.

Kakvi su ti planovi?
Za početak planiram promociju svog Brenda džina, jedne divne note koja će rasplamsati svačija čula. Idealnog za koktele. Vremenom planiram da postepeno uvodim i nove vrste rakija.

U kojoj meri smatraš da ti učešće na Boot campu pomaže u ostvarivanju svojih ciljeva?
Mnogo mi znače saveti mentora I iskusnih privrednika, kao I sagledavanje realnih problema sa kojima su se oni susretali. Boot camp će mi ostati u lepom sećanju. Upoznao sam neke divne mlade ljude tamo. Nadam se da će svi uspeti u ostvarenju svojih ciljeva. Smatram da treba da se organizuje što više ovakvih programa.

Šta imaš da poručiš svojim vršnjacima u Srbiji?
Verujte u ono što radite. Budite aktivni i istrajni i uspećete.

Caritas Srbije, kao i celokupan tim sa YourJob projekta, Iliji žele puno uspeha u nastavku karijere. Uvereni smo da će nas učiniti ponosnim. Već jeste.