Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo Dragana Stojanovića, 21-godišnjeg mašinskog tehničara iz Aleksinca, koji je zahvaljujući podršci Caritasa u okviru projekta YourJob dobio priliku da otvori svoju vulkanizersku radnju. Porazgovarali smo sa Draganom, koji je ,pun entuzijazma, sa nama podelio svoje utiske .

Kako si se osećao kada si saznao da će tvoja biznis ideja biti finansijski podržana? Da li si od početka verovao u uspeh?
Bio sam veoma uzbuđen i nisam mogao da poverujem. Verovao sam, ali nisam mogao da budem potpuno siguran, jer je bilo mnogo dobrih ideja. Znao sam da je biznis ideja dobra, i verovao da sam je dobro postavio u biznis i finansijskom planu. Na pitch-u je bilo veoma zanimljivo i uzbudljivo, svi smo se trudili da svoje ideje predstavimo na najbolji način, a tokom cele prezentacije sam se grčevito borio protiv treme. Osećaj je izvanredan, jer se sav trud na kraju isplatio!

Koliko ti znači dobijeni grant?
Dobijen grant za mene znači novi početak. Svaki početak je težak, ali mi mnogo znači podrška koju sam dobio.  Ne vidim sebe u nekom drugom poslu, tako da bih verovatno i bez dobijenog granta pokrenuo ovaj posao, ali bi moj put do uspeha bio mnogo duži i teži. Uz podršku Caritasa, mogu odmah da krenem sa radom.

Koji su sledeći koraci?
Znam da je sada veliki posao preda mnom. Sledeći koraci su da registrujem firmu, nabavim potrebne mašine i krenem sa radom. Na početku poslovanja trudiću se da razvijem što veću mrežu klijenata i da svoj posao obavljam na najbolji mogući način. Planiram da u budućnosti proširim posao i uvedem neke nove usluge, ali o tom potom. Nadam se da ću opravdati ukazano poverenje.

Zašto baš vulkanizerska radnja? Imaš li iskustva u tom poslu?
Još kao mali zavoleo sam automobile. Tokom svog odrastanja zavoleo sam i da radim na njima. Bavio sam se i automehanikom. Ipak, najjviše od svega su me privlačili različiti pneumatici. Prvo iskustvo u ovom poslu stekao sam na praksi tokom školovanja, budući da sam po struci mašinski tehničar motornih vozila i da sam završio Tehničku školu “12. februar” Niš. Nakon toga sam radio kod privatnika oko dve godine. Tu sam stekao bogato iskustvo i naučio mnogo o poslovanju i radu sa klijentima. Tu se i rodila ideja i želja da otvorim vulkanizersku radnju sa inovacijama i uslugama koje nisu zastupljene u mojoj okolini. Ovaj posao me ispunjava, zadovoljni klijenti me dalje motivišu da svakodnevno radim, učim i napredujem u svom poslu.

Kakva su ti iskustva sa boot camp-a? Koliko ti je značio?
Smatram da bi trebalo organizovati što više ovakvih programa. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da bi takav vid programa bio potreban svakom mladom budućem preduzetniku. Mladim ljudima spremnim i voljnim da rade i napreduju treba pružiti podršku i priliku.

Bootcamp mi je pomogao da dobijem sve odgovore na pitanja o samom preduzetništvu. Po zavrsetku boot camp-a shvatio sam u kom pravcu treba da ide moj posao. Kompletna obuka o preduzetništvu bila je od velikog značaja i dala mi je još veću motivaciju da radim na sebi i svom biznisu. Takođe vežbe javnog nastupa bile su izazov za mene kao i jedno lepo iskustvo. Naši predavači su odradili vrhunski posao. Bilo je zanimljivo i poučno.

Dobio sam i jednu ideju koja se tiče samih usluga u mom poslu. Jedan od predavača dao mi je ideju da u sklopu svog poslovanja vršim uslugu za koju generalno imam uslova. Bilo je zaista mnogo dobrih poslovnih ideja. ideje su bile veoma različite i zanimljive, neke od ideja su mi se veoma svidele i smatram da su od velikog značaja za društvo.

Šta bi poručio svojim vršnjacima?
Nemojte čekati idealne uslove! Vreme prolazi. Krenite hrabro u realizaciju svojih ideja i budite istrajni. Verujte u sebe i put ka cilju počeće da se otvara.

Čestitamo Draganu na uspehu i želimo mu puno uspeha u nastavku karijere. Caritas nastavlja sa osnaživanjem mladih.