U punoj sali Kancelarije za mlade, u Zrenjaninu je svečano uručena druga po redu Memorijalna nagrada “Jovana Lončarević”. Pobednici konkursa na temu “Moj grad, moja briga” su članovi gimnazijskog tima “Need for green” koji su od Caritasa Srbije podržani sa 1000 evra za realizaciju projekta “Stanice koje dišu”. Cilj ove inicijative jeste unapređenje kvaliteta vazduha i biodiverziteta kroz ozelenjavanje krovova autobuskih stajališta u Zrenjaninu. Dva stajališta su već uspešno renovirana i ozelenjena – jedno na adresi Bulevar Milutina Milanokovića bb, a drugo na adresi Veljka Vlahovića 63.

Sa 500 evra za realizaciju projekta očuvanja ekosistema i ugroženih vrsta ptica koje naseljavaju područje srednjeg Banata, Caritas Srbije je podržao i drugoplasirani tim „Vrapčići” koji čine učenici/e Srednje poljoprivredne škole sa idejom

Zahvaljujemo Gradskoj upravi i Kancelariji za mlade Zrenjanin, kao i Caritasu Zrenjanin na značajnoj podršci u realizaciji ovog konkursa. Pobednicima još jednom čestitamo, a svim učesnicima želimo puno uspeha u realizovanju svojih inicijativa.

Mr Jovana Lončarević (1982 – 2022.) bila je koordinator Caritasovog programa Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa. Jovana je bila izuzetno posvećena edukaciji dece i mladih o značaju očuvanja životne sredine i smanjivanju rizika od prirodnih katastrofa. Kroz radionice koje je organizovala i održala edukovano je preko 13 000 dece i odraslih. Bila je inicijator i koordinator brojnih akcija – čišćenja rečnih korita, uklanjanja divljih deponija, sađenja drveća…

Dodela Memorijalne nagrade “Jovana Lončarević” predstavlja simbol predanosti i inspiracije za dalji rad u korist održivijeg sutra.