Javno-pokazna vežba izvlačenja vode iz gradskog bazena i gašenja požara na otvorenom prostoru izvedena je 23. 11. 2022. na otvorenim bazenima i terenima Sportskog centra Trstenik, u organizaciji lokalne samouprave i Caritasa Srbije, a u izvođenju vatrogasno-spasilačke jedinice Trstenik. Pokazna vežba je izvedena u okviru projekta Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti – PREPS. Ovom prilikom, vatrogasno-spasilačkoj jedinici donirane su naprtnjače i muljna pumpa sa svom pratećom opremom koja je korišćena na vežbi.

Pokaznoj vežbi su prisustvovala i deca koja su imala priliku da se upoznaju sa vatrogasnom opremom, kao i da se oprobaju u gašenju vatre. Takođe, prisutni su bili i predstavnici Grada Čačka, koji su bili u studijskoj poseti Trsteniku u okviru projekta PREPS. Ovom prilikom razmenjena su iskustva i planovi za buduće aktivnosti na polju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa.

Pogledajte prilog iz Dnevnika RTV Trstenik (počinje na 7.30)

Trstenik je jedan od osam gradova i opština u Srbiji u kojima se PREPS projekat realizuje, budući da je pepoznat kao lokalitet sa visokim rizikom od prirodnih katastrofa. Cilj projekta je jačanje kapaciteta i pripravnosti lokalnih zajednica za slučaj nastanka prirodnih katastrofa. Projekat se realizuje u 14 opština u Srbiji i BiH u kojima postoji povišeni rizik od nastajanja prirodnih katastrofa, a koje nemaju dovoljno razvijene kapacitete smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Projekat finansira Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID), implementacioni partner je CRS (Catholic Relief Services), a u Srbiji projekat realizuju Caritas Srbije i Čovekoljublje.

Projektne aktivnosti su omogućene zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda kroz Agenciju SAD za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj sadržaj je odgovornost Caritasa Srbije i ne odražava stavove USAID-a, kao ni SAD-a.