U Podgorici je 28. februara održana regionalna konferencija u okviru programa YourJob pod nazivom Zapošljavanje mladih – izazovi i prilike. Konferencija je održana u organizaciji Caritasa Crne Gore i Caritasa Austrije i predstavlja početni korak u realizaciji programa YourJob u Crnoj Gori. Ovaj segment programa YourJob finansiran je od strane Renovabisa i Caritasa Austrije.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici predstavnici ambasada Austrije i Nemačke, Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, nacionalnih i nad/biskupijskih Caritasa iz Austrije, Srbije, Albanije, BiH,  Kosova*, Severne Makedonije, Crne Gore, kao i lokalnih nevladinih organizacija i partnerskih organizacija.

Konferenciju je otvorio monsinjor Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, predsednik Caritasa Crne Gore, zajedno sa gospodinom Markom Đelovićem, direktorom Caritasa Crne Gore, koji je istakao da je nezaposlenost mladih globalni problem, prisutan i u Crnoj Gori. Objasnio je da Crna Gora sprovodi plan garancija za mlade kao jedno od potencijalnih rešenja za ovaj problem i kako se program YourJob uklapa u ove okvire, u skladu sa lokalnim politikama zapošljavanja. Na konferenciji su govorili i Nj.E. dr. Karl Mihael Miler, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. Peter Felten, ambasador Republike Nemačke u Crnoj Gori, gospodin Aleksandar Memčević, generalni direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore, gospodin Gzim Hajdinaga, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i gospodin Tobias Nolke, predstavnik Caritasa Austrije, koji se zahvalio svim učesnicima na dolasku, kao i svima koji su doprineli programu YourJob i njegovom uspehu, koji uz angažman 20 savetnika za mlade iz šest država Zapadnog Balkana, pruža izvanredne mogućnosti za mlade.

„Raduje me što Renovabis podržava program YourJob i što Caritas vodi ovako važan program koji podstiče socijalni razvoj u Crnoj Gori i širom regiona. S obzirom da je regionalni, pristup programa YourJob je veoma dobar i čestitam svima na implementaciji aktivnosti i pomoći mladima i društvu u zemljama gde se program sprovodi. Po završetku konferencije, želim svima da se vrate u svoje matične zemlje obogaćeni novim idejama i rešenjima, kao i duhom zajedništva i prijateljstva“, istakao je Nj.E. Peter Felten, ambasador Republike Nemačke u Crnoj Gori.

Nakon uvodnih pozdrava i podrške programu YourJob, organizovane su dve panel diskusije: „Uloga i značaj savetodavnih/mentorskih usluga i individualnog profesionalnog usmeravanja u procesu zapošljavanja mladih i primeri dobre prakse“ i „Značaj intersektorske saradnje u procesu zapošljavanja mladih“. Učesnici panela bili su predstavnici Caritasa iz regiona koji sprovode aktivnosti YourJob programa u svojim zemljama: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Srbija i Crna Gora, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz Crne Gore. Panelisti su podelili svoja iskustva u pružanju podrške mladim ljudima, pokretanju programa YourJob, uspostavljanju saradnje sa ključnim lokalnim partnerima, razvoju intersektorske saradnje, pružanju podrške mladima i konkretnim postignutim rezultatima kada je reč o pružanju prilika mladima za usavršavanje, zapošljavanje i samozapošljavanje. Takođe, predstavili su primere dobre prakse i preneli zaključne poruke učesnicima.

Delegaciju iz Srbije činile su YourJob savetnice iz Zrenjanina, Šida, Iriga, Niša i Aleksinca, predvođene koordinatorkom projekta, Marinom Kostić.

Podsetimo, opšti cilj programa YourJob  – Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans. jeste omogućavanje veće radne integracije mladih iz Jugoistočne Evrope. U Srbiji projekat se realizuje u Zrenjaninu, Nišu, Šidu, Irigu i Aleksincu.  Program mladima pruža široku lepezu uluga – karijerno vođenje i savetovanje, razvoj poslovnih i “mekih” veština, besplatne profesionalne kurseve (VET), plaćenu stručnu praksu kod poslodavca, razvoj preduzetničkih veština i bespovranta sredstva za pokretanje privatnog biznisa, sa akcentom na socijalnom preduzetništvu i “zelenim” inicijativama.

U posebnom fokusu programa su mladi pripadnici ranjivih i teže zapošljivih kategorija, kao što su mlade osobe sa invaliditetom, mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, mlade žene žrtve nasilja ili mladi pripadnici/e nacionalnih manjina.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]