ČAČAK, 1. mart 2024. godine – Zahvaljujući podršci Evropske unije, Caritas Srbije i Grad Čačak su povodom Međunarodnog dana civilne zaštite organizovali obuku novih poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite. Oko 50 poverenika i zamenika iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice upoznalo se sa svojim obavezama, ulogom i značajem civilne zaštite. Cilj održane obuke je  unapređenje prevencije i reagovanja tokom i nakon katastrofa.

Bratislav Zečević

Photo by: Čačanski glas

Načelnik Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević naveo je da je Grad Čačak formirao četiri voda jedinica opšte namene, u kojima je 164 pripadnika i jedno odeljenje specijalizovane jedinice za uzbunjivanje, sa dvadesetak pripadnika.

– Srećan sam i što smo ovaj dan, poseban za našu službu, posvetili i ljudima iz osetiljivih kategorija, koji se svakodnevno susreću sa raznim izazovima i problemima… Ponosan sam i na gradsko rukovodstvo koje je još 2014. uvidelo da je neophodno formirati ovakav sistem civilne zaštite. U proteklom periodu smo poboljšali rad u svim segmentima… Od lokalne samouprave dobili smo uniforme, vozila i sva nephodna sredstva za rad – rekao je Zečević i zahvalio i drugima koji su pomogli da čačanska CZ bude jedna od jačih u Srbiji.

Kako je istakao Zečević, Čačak ima optimalan broj pripadnika CZ, budući da su svi maksimalno opremljeni i obučeni. Oko 70 odsto ih je u redovima, od samog osnivanja CZ.

– Procena je da su jedan od velikih rizika na našoj teritoriji i dalje poplave, tako da nam je i ove godine prioritet odbrana od njih. Takođe, uz pomoć svih drugih nadležnih institucija, vršićemo edukaciju pripadnika CZ i celokupnog stanovništva – najavio je Zečević.

Ono što ovu obuku izdvaja kao posebno značajnu jeste njen inkluzivni pristup. Obuci su prisustvovali i poverenici iz Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih što doprinosi unapređenju bezbednosti osoba sa invaliditetom tokom vanrednih situacija kada je njihova bezbednost dodatno ugrožena ranjivošću.

Znanje i veštine za reagovanje u vanrednim situacijama presudno utiču na kvalitet mera prevencije, kao i na brzinu i efikasnost reakcije na događaje kao što su zemljotresi, poplave, klizišta ili požari. Uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, lokalne zajednice u Srbiji su spremnije da spasu više života, zaštite imovinu i da se brže oporave od posledica katastrofa.

Jelena Marić Luković

Photo by: Čačanski glas

Jelena Marić Luković, programska analitičarka u UNDP, rekla je da je Čačak jedan od svetlih primera koordinacije svih snaga i subjekata u sistemu smanjenja rizika od katastrofa.

– Drago nam je da na razne načine možemo da podržimo lokalnu samoupravu koja izdvaja i velika sredstva i učestvuje u ponovnom uspostavljanju sistema civilne zaštite… UNDP je obezbedio mobilne protivplavne sisteme za bujične vodotokove, sa kojima se Čačak sve češće suočava i da pomaže uspostavljanju jedinica CZ opšte namene kroz donaciju različitih uniformi i opreme – rekla je Marić Luković i dodala da će obuka poverenika i njihovih zamenika doprineti da prva linija odbrane bude podignuta na viši nivo osposobljenosti.

– Fokus je na osobama sa invaliditetom, jer je njima posebno potrebna podrška. Sve zemlje koje imaju razvijen sistem civilne zaštite pažnju polažu na saradnju sa udruženjima lica sa invaliditetom. Drago nam je da su Čačak, kao i ceo Moravički okrug, krenuli tim putem. Mi smo tu da to pozdravimo i finansijski podržimo – izjavila je Marić Luković.

Obuci je prethodila redovna i svečana sednica Štaba za vanredne situacije, kao i podela taktičkih kompleta osobama sa invaliditetom u kojima se nalazi neophodna oprema za evakuaciju. Ključna uloga civilne zaštite u očuvanju bezbednosti zajednice je još jednom potvrđena, naglašavajući važnost pripremljenosti i efikasne koordinacije u slučaju katastrofa.

Obuka je realizovana u okviru projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).