Povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, Caritas Srbije, udruženje Prostor i Mreža udruženja korisnika psihijatrijskih usluga NaUm organizovali su događaj pod nazivom  “Mentalno zdravlje za sve”. Događaj je održan u Etnografskom muzeju, u okviru II Beogradskog festivala mentalnog zdravlja koji organizuje Pokret za mentalno zdravlje.

Mnogobrojni posetioci imali su priliku da prisustvuju:

  • otvaranju izložbe umetničkih radova korisnika psihijatrijskih usluga (izložba je otvorena do 17.10.22),
  • anti-stres radionici, koju je vodila psihološkinja Ivana Lukovnjak
  • Interaktivnoj pozorišnoj predstavi Priče iz duše, nastaloj na osnovu iskustava korisnika i korisnica psihijatrijskih usluga. Kreativni proces forum teatra vodila je psihološkinja i umetnica Vera Erac
  • Tribini “Mentalno zdravlje za sve” na kojoj su govorili Doc. dr Milutin Kostić (Institut za mentalno zdravlje), Irena Stojadinović (PIN), Dragoslava Barzut (Građanske inicijative), An Mari Alves Ćurčić (Za tebe#Važno je), prof. dr Aleksandra Milićević Kalašić i Stanislava Vučković, (UNICEF)

Sa događaja su poslate snažne poruke o značaju prevencije mentalnog zdravlja i poštovanja prava i dostojanstva osoba sa mentalnim smetnjama. Ukazano je na veliku stigmatizaciju i diskriminaciju korisnika psihijatrijskih usluga. Apelovano je na medije da profesionalno izveštavaju kada su osobe sa mentalnim smetnjama u pitanju, te da senzacionalističkim pristupom ne pogoršavaju stigmatizaciju osoba sa mentalnim smetnjama. Upozoreno je da je Srbija (nezvanično) vodeća zemlja u svetu po upotrebi benzodiazepina. Veliki akcenat je stavljen na nedostatak besplatnih usluga u zajednici, te na neophodnost efikasnije i brže reforme sistema zaštite mentalnog zdravlja i otvaranje što većeg broja centara za mentalno zdravlje.

Caritas Srbije je članica i jedan od osnivača Pokreta za mentalno zdravlje, aaktivnosti Caritasa Srbije realizuju se u okviru projekta SOCIETIES 2 koji finansira Evropska unija.