Drugog dana regionalnog foruma “Socijalna inkluzija osoba sa ivaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama”, koji je 1. i 2. oktobra 2019. godine održan u Beogradu, prisutne je pozdravila Dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije i istakla značaj socijalne inkuzije, kao i posvećenost države uključivanju svih marginalizovanih grupa.

Prisutni su bili u prilici da učestvuju u diskusijama po grupama, koje su bile podeljene po zemljama. Nakon diskusija, učesnici su izdvojili i prezentovali konkretne preporuke i aktivnosti koje će biti prioritet delovanja u narednom periodu. Posebnu grupu činili su direktori nacionalnih Caritasa, koji su tom prilikom sačinili izjavu (izjavu možete pročitati u celosti na na našem sajtu).

U nastavku programa, koordinator projekta SOCIETIES za Bosnu i Hercegovinu, gospodin Miroslav Valenta,  predstavio je predlog projekta popularno nazvan SOCITIES 2 koji je izrađen na osnovu iskustava i naučenih lekcija u prethodnom periodu. Gospodin Valenta je objasnio  da je predlog ovog projekta dostavljen Evropskoj komisiji u okviru konkursa za jačanje organizacija civilnog društva i da je u prvoj fazi dobio pozitivne ocene. Konačna odluka Evropske komisije očekuje se krajem oktobra ove godine.

Gospođa Marina Kostić, koordinatorka projekta SOCIETIES u Srbiji, predstavila je Povelju posvećenosti ciljevima projekta SOCIETIES. Potpisivanjem Povelje svi učesnici Foruma su se obavezali da će i ubuduće promovisati socijalnu inkluziju osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama i zagovarati za promene koje će omogućiti njihovu potpunu uključenost u društvo.

Direktor Caritasa Srbije, vlč. Ivica Damjanović, od srca se zahvalio svima koji su učestvovali na projektu i koji su ga podržavali i Forum zatvorio rečima: “Nastavimo menjati svet”!