U subotu 8. jula u kreativnom prostoru „Miljenko Dereta“ održan je radni sastanak Mreže za mentalno zdravlje „NaUm“.  Mrežu čine 12 udruženja iz cele Srbije koja zajedničkim snagama rade na edukaciji i informisanju javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja u zajednici. Mreža za mentalno zdravlje ”NaUm” osnovana je 2015. godine, u okviru projekta ”PRO.ME.NE. – PROmocija MrežE za mentalNo zdravljE”, koji je finansirala Evropska unija, a realizator aktivnosti bio je Caritas Srbije.

Sastanak korisničkih udruženja iskorišćen je za realizovanje osnovne obuke na temu jasnog i jednostavnog jezika koju je kreirao Caritas Srbije u okviru projekta “ACTIVE“ koji ima za cilj promociju pristupačne komunikacije u cilju socijalnog uključivanja ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu.

Koncept jasnog i jednostavnog jezika veoma je važan na području mentalnog zdravlja i korisnika usluga psihijatrijskih službi. Mnogi korisnici usluga mentalnog zdravlja imaju psihičke ili emocionalne izazove koji mogu uticati na njihovu sposobnost razumevanja složenih ili tehničkih informacija. Korišćenje jasnog i jednostavnog jezika olakšava korisnicima da razumeju svoja stanja, dijagnoze, terapijske metode i druge informacije koje su im potrebne za oporavak.  Kada korisnici razumeju svoje stanje i terapijske opcije, osećaju se osnaženima i uključenim u proces donošenja odluka. Jasan jezik omogućava korisnicima da postavljaju pitanja, izraze svoje potrebe i preferencije te aktivno učestvuju u planiranju svoje zdravstvene zaštite. Takođe, jasan i jednostavan jezik mogu pomoći u smanjenju stigme koja je povezana sa mentalnim zdravljem. Komuniciranje na način koji je razumljiv svima, bez upotrebe teške terminologije ili medicinskog žargona, može smanjiti osećaj srama ili nerazumevanja kod korisnika, što doprinosi otvorenijem i podržavajućem okruženju za korisnike.

Zaključuje se da ako korisnici razumeju uputstva, terapijske planove i druge važne informacije za samostalno funkcionisanje i život, veća je verovatnoća da će ih slediti, što doprinosi bržem oporavku i kontroli bolesti.