Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima, koji se obeležava 15. juna, papa Franjo je putem Tvitera pozvao na poštovanje njihovog dostojanstva.

“Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je da naša društva nisu dovoljno dobro organizovana da bi dala mesto starijim osobama, uz prikladno poštovanje njihovog dostojanstva i njihove slabosti. Gde nema brige za stare, nema ni budućnosti za mlade”, poručio  je papa Franjo.

Papa je oduvek posebnu pažnju posvećivao najstarijima i pozivao na međugeneracijsku saradnju.
“Stari su poput stabala koja i dalje donose plod; iako pod teretom godinā, mogu dati svoj poseban doprinos društvu bogatim vrednostima i potvrđivanjem kulture života”,  rekao je Sveti Otac u decembru prošle godine i dodao da će “budućnost biti u dijalogu između mladih i starih”.

Prema podacima UN-a, na svetu živi oko 703 miliona starih ljudi, koji su neretko  žrtve psihološkog i fizičkog zlostavljanja. Tokom epidemije COVIDA_19, stari su bili najpogođeniji. Papa se često molio za njih.

“Želeo bih da danas molimo za starije osobe koje u ovom trenutku trpe na poseban način, u vrlo velikoj unutarnjoj samoći, a katkada i velikom strahu. Molimo Gospodina da bude blizu našim dekama i bakama i da im podari snage. Oni nam pružaju mudrost, život, istoriju. I mi smo im blizu u molitvi”, reči su pape Franje.