Učestalost prirodnih katastrofa u poslednjih nekoliko godina, nametnula je sve veću potrebu edukacije građana, posebno dece, o merama i aktivnostima samozaštite. Pored edukativnih materijala za decu uzrasta do 10 godina, Caritas Srbije je u okviru projekta ABC EUAV razvio i online platformu za decu iznad 10 godina starosti. Prolazeći kroz aplikaciju deca će učiti o poplavama, požarima, zemljotresima, olujama i klizištima. Kako koja od navedenih prirodnih katastrofa nastaje, kako i šta preduzeti u slučaju da se nađu u blizini ili u samoj nepogodi je na zanimljiv i interaktivan način opisano i objašnjeno. Kroz kvizove nakon svakog poglavlja deca mogu da testiraju prethodno pročitano i naučeno.

Platformi možete pristupiti
 >>>>>> OVDE <<<<<<


U osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki“ u Staroj Pazovi, đacima 6. razreda je prezentovana online aplikacija koju su oni sa maksimalnom radoznalošću prihvatili i testirali. Mnoštvo zanimljivih informacija je dodatno budilo njihovu radoznalost i želju za daljim otkviranjem i učenjem o prirodnim katastrofama. Najzanimljiviji deo su naravno bili kvizovi i testiranje znanja. Prezentaciji su prisustvovali i nastavnici geografije koji su u online platformi prepoznali mogućnost dodatnog edukovanja đaka i upotrebu iste u toku nastave.

Caritas u Srbiji nastavlja sa edukovanjem dece, ali i odraslog stanovništva o značaju i načinima smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa.