U organizaciji Savetovališta za povratnike Caritasa Srbije, 17. 12. 2019. godine, u Kući ljudskih prava u Beogradu, održan je Okrugli sto/Konferencija slučajeva iz oblasti reintegracije povratnika na osnovu Sporazuma o readmisiji. Pored predstavnika Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS), događaju su prisustvovali predstavnici skoro svih vodećih organizacija koje u svom radu susreću sa ljudima koji su bili tražioci azila u nekoj evropskoj zemlji, kao što su ADRA, IAN, HELP, CIM i EHO. Takođe, u radu su učestvovali i  predstavnici MAPS-a , Unije studenata socijalnog rada i Beplatne pravne pomoći

           

Uvodno je gospođa Ljiljana Marković iz Edukativnog centra za lični i profesionalni razvoj održala predavanje na temu „Rad sa teško saradljivim klijentima – izazovi profesonalaca“. Usledila je konferencija slučajeva, na čijim primerima su istaknute posebno teške prepreke s kojima se susreću readminisanti po povratku u Srbiju i razgovaralo o načinima njihovog prevazilaženja. Pribavljanje ličnih dokumenata, rešavanje stambenog pitanja, nedostatak osnivnih sredstava za život, ostvarivanje prava na zdravsvenu zaštitu, nastavak školovanja dece i socijalna isključenost prepoznati su kao ključni problemi sa kojima se povratnici suočavaju.

Svi učesnici su konstatovali da je ovakva razmena informacija, znanja i iskustava među profesionalcima koji rade sa povratnicima veoma korisna, tako da će Caritas Srbije u skorijoj budućnosti organizovati još sličnih događaja.