U okviru regionalnog projekta YourJob2, u Novom Sadu je 19.03.2024. održana konferencija Mladi – izazovi u zapošljavanju i dobre prakse u osnaživanju. Ovaj događaj okupio je oko 80 učesnika iz Srbije i BiH –  predstavnike Ambasade Austrije u Srbiji, državnih institucija, lokalnih samouprava, privrednog sektora i organizacija civilnog društva, kao i mlade korisnike programa. Cilj konferencije je bio razmena iskustava o izazovima sa kojima se mladi suočavaju na tržištu rada i predstavljanje inovativnih rešenja za njihovo prevazilaženje i povećanje zapošljivosti mladih.

Konferenciju je otvorio direktor Caritasa Srbije, o. Mihai Gherghel izrazivši zahvalnost svima prisutnima i svima koji su doprineli realizaciji ovog projekta unapređenju položaja mladih. Otac Gherghel se posebno obratio mladima.

“Kada govorimo o mladima, najčešće se govori o budućnosti. Međutim, hajde da se fokusiramo na sadašnjost! Hajde da mladima odmah pružimo priliku da ispolje svu svoju kreativnost i inovativnost i omogućimo im da ostvare svoj neograničen potencijal, kako bi naše zajednice opstale u budućnosti. Statistike i brojke nisu na našoj strani, ali ja ne bih govorio o njima, jer iza svakog broja, stoji priča. Priča o snu, o borbi, o nadi. Želimo da što većem broju mladih pružimo šansu da svoj san ostvari upravo u svojoj zajednici, u svom rodnom mestu”, izjavio je otac Gherghel.

U nastavku programa, projektni koordinatori Marina Kostić i Miroslav Valenta, predstavili su projektne aktivnosti i rezultate postignute u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Snežana Klašnja je ispred Ministarstva turizma i omladine predstavila Strategiju za mlade u Republici Srbiji i indeks blagostanja. O Garancijama za mlade govorila je Milana Sekulić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja. O izazovima zapošljavanja mladih u BiH govorio je Ilija Trninić, predstavnik ConTemplum Consulting-a.

Usledile su panel-diskusije na temu karijernog vođenja i savetovanja, značaja obuka, sticanja iskustva kroz plaćene stručne prakse, kao i o razvoju preduzetništva.

Osim razmene iskustava, mladi su imali priliku da razmene svoje stare knjige, nakit, garderobu… kroz trampu koja je organizovana u cilju podsticanja mladih na racionalno korišćenje resursa i podizanja svesti o zaštiti životne sredine.

Opšti cilj regionalnog projekta YourJob 2 – Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans 2. jeste omogućavanje veće radne integracije mladih iz Jugoistočne Evrope. U Srbiji projekat se realizuje u Zrenjaninu, Nišu i Šidu, a u Bosni i Hercegovini u  Mostaru, Banja Luci I Čapljini

Projekat mladima pruža različite uluge – karijerno vođenje i savetovanje, razvoj poslovnih i “mekih” veština, besplatne profesionalne kurseve (VET), plaćenu stručnu praksu kod poslodavca, razvoj preduzetničkih veština i bespovranta sredstva za pokretanje privatnog biznisa, sa akcentom na socijalnom preduzetništvu i “zelenim” inicijativama.

U posebnom fokusu projekta su mladi pripadnici ranjivih i teže zapošljivih kategorija, kao što su mlade osobe sa invaliditetom, mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, mlade žene žrtve nasilja ili mladi pripadnici/e nacionalnih manjina.

Projekat je finansiran od strane Austrijske razvojne agencije, Caritasa Francuske i Caritasa Austrije, a realizuje ga mreža Caritasa na Balkanu.