U četvrtak, 07. 11. 2019. godine u župi Razlaza Apostola u Kelebiji održana je edukacija za volontere župnih Caritasa, koju je sproveo Caritas Srbije. Edukaciji je prisustvovalo 22 volontera iz 9 župa dekanata Subotica – Stari Grad. Susretu je pored volontera prisustvovao i direktor Caritasa Subotičke biskupije, g. Gabor Ric, zajedno sa svojim delatnicima. Svojim prisustvom, podršku ovom susretu dao je i prethodni direktor ovog biskupijskog Caritasa, Vlč. István Dobai, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog održavanja edukacija namenjenih volonterima župnih Caritasa.

U okviru prvog dela edukacije održano je predavanje na temu Volonterstvo i župni Caritas, tokom kojeg su se volonteri upoznali sa osnovnim pojmovima volonterstva, volonterskog rada i Caritasa. Ovaj deo edukacije sadržao je i razmatranja šta volontiranje predstavlja u hrišćanskom smislu i šta znači biti volonter u Crkvi, kao i koja je glavna uloga i identitet Caritasa.

             

U drugom delu edukacije volonterima je prezentovan način vođenja karitativnih aktivnosti u župi, kao i primer vođenja administracije i knjigovodstva po modelu razvoja i funkcioniranja župnih Caritasa u biskupijama u regionu.

Treći deo edukacije obuhvatao je predavanja, prezentacije i radionice na temu Slušanje potreba i komunikacija sa korisnicima, u okviru kojeg su se volonteri upoznali sa opštim pojmovima i oblicima komunikacije, kao i načinima komuniciranja, sa ciljem da u svom radu ostvare bolju i efikasniju komunikaciju sa korisnicima.

Susret je završen uz zajedničku večeru, razgovor, evaluaciju i druženje. Domaćin susreta bio je župnik Vlč. Paskó Csaba, ujedno i predsednik Caritasa Subotičke biskupije. Pored toga što je svećenik, Vlč. Csaba je i vrsni dirigent i muzičar, ali isto tako i profesionalni kuvar. Svojim znanjem i talentima Vlč. Paskó Csaba je u župi razvio gastro turizam. U okviru župe nalazi se društvena sala sa profesionalnom kuhinjom, biblioteka, sedište za savetovanje poljoprivrednika, služba koja brine o starima i drugim stvarima, zbog kojih župljani tvrde da je Vlč. Csaba vratio smisao njihovom životu u Kelebiji, ne samo kroz duhovnost i religiju, već i kroz sve drugo što čini.