U subotu, 16.11.2019 u Ruskom Krsturu održan je biskupijski susret volontera grkokatoličke eparhije Sv. Nikole, kojem  prisustvovalo 105 volontera iz 12 parohija.

Na početku susreta prisutnima se obratio direktor Caritasa Eparhije sv. Nikole, O. Vladislav Varga, koji je istakao važnost postojanja i delovanja Caritasa u svakoj parohiji i dao smernice za dalje karitativne aktivnosti. Nakon toga, Vlč. Istvan Dobái  održao je predavanje na temu Šta znači biti Božiji volonter u Caritasu. U svom izlaganju, Vlč. Dobái istakao je da Caritas predstavlja delotvornu ljubav prema bližnjima u njihovim materijalnim, duhovnim i drugim potrebama.

   

O odnosima parohija i Caritasa govorio je domaći paroh o. Mihajlo Malacko, koji je istakao da parohije i Caritas moraju biti jedno i zajedno sarađivati. Nakon toga volonteri iz svih 12 parohija predstavili su svoje primere dobre prakse i podelili svoja iskustva u karitativnom radu u svojim parohijama i posebno naglasili da je jako važno uključivanje što većeg broja mladih volontera u rad parohijskih Caritasa, kao i saradnja sa institucijama na lokalnom nivou.

Susret je završen blagodarnom liturgijom (zahvalnicom) u Katedralnoj crkvi koju je predvodio vladika kir.Đura Džudžar sa sveštenstvom.U svojoj propovedi,  vladika je istakao važnost Caritasa u crkvi i osvrnuo se i na poćetke Caritasa u Eparhiji, jer je istog dana Eparhija sv.Nikole obeležila i 25 godina od osnivanja i uspešnog karitativnog rada svog biskupijskog Caritasa .