U okviru projekta BE READy, Caritas Srbije organizovao je na Divčibarama obuku prve pomoći za zaposlene i volontere Caritasa u Srbiji kao i pripadnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Dvadesetšestoro mladih volontera iz Novog Sada, Zrenjanina, Šida, Zemuna i Kucure, zajedno sa DVD iz Kucure, Vrbasa i Savinog sela, prisustvovalo je obuci prve pomoći koju je predvodio Crveni krst Jagodina u trajanju od dva dana. Ovom obukom polaznici su mogli da nauče kako da prepoznaju vrstu krvarenja i kako da je zbrinu, kako da zbrinu prelom kostiju, kako pravilno da koriste zavoj, kako se koristi trougla marama, se vrši tehnika transporta povređenih, itd., kao i da su ojačali svoju svest o tome da možemo spasiti ljudski život hitnim reagovanjem koje je stečeno na obuci.

Nakon održanog teorijskog i praktičnog dela Prve pomoći, sa ponosom možemo reći da su svi polaznici uspešno završili obuku!

Nakon uspešno završene obuke prve pomoći održano je i kratko predavanje o prirodnim katastrofama, njenim uzročnicima i pravilnom rukovanju protivpožarnim (PP) aparatima.

Ovom prilikom zahvaljujemo Crvenom krstu – Stefanu Malenoviću i Marku Andrejeviću na kvalitetnom predavanju i gospodinu Slobodanu Preleviću iz vatrogasne jedinice Valjevo na predavanju o prirodnim katastrofama i što nam je ustupio PP aparate kako bi polaznici koji se nisu do sada susretali sa upotrebom PP aparata naučili kako da rukuju sa istim i kako se ponašati i kako lokalizovati požar.

Ova i mnoge druge radionice su održane u okviru projekta BE READy i šireg DRR programa Caritasa Srbije koji teži povećanju svesti o značaju pripreme za katastrofe i izgradnje otpornosti zajednice na rizike od prirodnih katastrofa. Ovakvi događaji su korak ka izgradnji društva koje je spremno za suočavanje sa prirodnim katastrofama.

Caritas u Srbiji nastavlja sa edukovanjem dece i odraslih na temu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa.