Mediteranski susreti započeti su u nedelju, 17. septembra, i trajaće sve do naredne nedelje, 24. septembra. Ova značajna inicijativa održava se u Marseju, nastavljajući tako putovanje započeto na prethodna dva susreta posvećena promišljanju i duhovnosti pod nazivom Mediteranska granica mira, koja su održana 2020. godine u Bariju, odnosno 2022. u Firenci.

Na ovom prestižnom susretu prisutni su i predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet SVD, zajedno sa biskupima i predstavnicima država iz naše regije. Ovo je prilika da se okupe istaknuti verski lideri i diplomatski predstavnici iz Mediteranskog regiona kako bi razgovarali o važnim pitanjima duhovnosti i  mira.

Poseban trenutak ovog susreta biće prisustvo pape Franje, koji će se pridružiti okupljenima  22. i 23. septembra. Papa Franjo je već pokazao svoju predanost promovisanju mira i dijaloga među različitim kulturama i religijama.

Inicijativa “Mediteranski susreti” polazi od dubokog uverenja da Crkva na Mediteranu ima značajnu ulogu u jačanju duhovnih tradicija. Organizatori ove inicijative takođe veruju da su današnje mogućnosti jačanja postojećih struktura zajedništva i stvaranja novih ključne za budućnost ovog regiona.

Glavna svrha ovog susreta je promovisanje kulture dijaloga i mira, te stvaranje temelja za bolju budućnost čitavog Mediterana. Očekuje se da će razgovori na ovom susretu doprineti zajedničkom razumevanju i harmoniji među različitim zajednicama na ovom izuzetno važnom geografskom području.

Izvor: kc.org.rs