U subotu 01.06.2019. u Ruskom Krsturu, u Marijanskom svetištu Vodica, održan je Nacionalni susret volontera i zaposlenih u Caritasu. Na susretu se okupilo 320 volontera i zaposlenih iz svih pet dijeceza u Srbiji, a domaćin ovogodišnjeg susreta bila je grkokatolička Eparhija Sv. Nikolaja.

Učesnici susreta su počeli da se okupljaju od 10h, a zatim su sve prisutne pozdravili Oci biskupi, mons. Đuro Džudžar, kao domaćin susreta i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, Beogradski Nadbiskup i Metropolit.

Mons. Đuro Džudžar je naglasio da je dobročinstvo služba ljubavi u Hristu, usmerena prema svakom čoveku, i da bi Crkva postala  humanitarna agencija sa odeljenjem za logistiku, kada bi pružala samo materijalnu pomoć. “Caritas je dobročinstvo, a ne samo puko davanje. Caritas je zagrljaj Boga za svakog čoveka“, istakao je mons. Đuro Džudžar.

Predsednik Caritasa Srbije, mons. Stanislav Hočevar zahvalio je na gostoprimstvu novom eparhu mons. Đuri Džudžaru u novoj Eparhiji Sv. Nikolaja, koja je nedavno proglašena odlukom Pape Franje, i u ime svih biskupa u Srbiji pozdravio sve prisutne volontere i zaposlene u Caritasu. Otac Nadbiskup ukazao je na to da se ovaj susret održava tokom Duhovske devetnice, za vreme koje posebno molimo za svako odbačeno ljudsko biće i naglasio  da je svako ljudsko biće stvoreno prema Božijem liku.

Po završetku obraćanja dvojice biskupa, usledilo je liturgijsko slavlje, koje je predvodio mons. Đuro Džudžar uz koncelebraciju mons. Stanislava Hočevara, direktora Caritasa Srbije, Vlč. Ivice Damjanovića, direktora Caritasa Eparhije Sv. Nikolaja, Preč. Vladislava Varge i brojnih sveštenika iz svih dijeceza. Sveta misa je služena po vizantijskim obredima, dok su liturgijska čitanja i homilija bile na hrvatskom i mađarskom jeziku. U svojoj homiliji mons. Stanislav Hočevar istakao je da je glavni problem današnjice nedovoljna upotreba razuma, koji je darovan svakom čoveku. “Ljudi, kao i Bog, imaju svetlost razuma da mogu otkrivati šta je dobro, a šta ne, šta je istina, a šta ne, šta nas spaja, a šta razdvaja i šta je to što spaja porodicu, a šta je razdvaja.” Mons. Hočevar je takođe pozvao sve direktore dijecezanskih Caritasa i sve sveštenike da učine sve da naše porodice budu prave porodice i da se svako dete sme roditi iz bezuslovne ljubavi oca i majke. Takođe, svim zaposlenima u Caritasu Mons. Hočevar je poručio da moraju braniti tu bezuslovnu Božju ljubav, i naglasio da, samo ako budemo imali takve porodice, u kojima će vladati takva ljubav, možemo doći do integralnog razvoja.

Po završetku prvog dela susreta usledio je ručak i zajedničko druženje uz predivne zvuke lokalnog muzičkog sastava iz Ruskog Krstura Aria, koji je izveo nekoliko domaćih i stranih muzičkih numera.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je posvećena razvoju župskih Caritasa u Srbiji, a geslo susreta bilo je ŽUPA + ŽUPNIK + VOLONTER = USPEH. Održano je pet radionica u pet odvojenih grupa:

– grupu za mlađe od 30 godina vodio je direktor Caritasa Srbije, Vlč. Ivica Damjanović,
– grupu za osobe 30 – 50 godina vodila je S. Mihaela Vorotnjak iz Ruskog Krstura,
– najstariju grupu vodio je Preč. Vladislav Varga, direktor Caritasa Eparhije Sv. Nikolaja
– grupu za svećenike, redovnike i redovnice vodio je mons. Stanislav Hočevar, dok je
–  radionicu na mađarskom jeziku vodio Vlč. István Dobai.

Nakon kratke pauze i osveženja, usledila je zajednička molitva Krunice, koja se molila naizmenično na hrvatskom, mađarskom i rusinskom jeziku. Po završetku Krunice volonteri su uz Božiji blagoslov krenuli svojim kućama obogaćeni novim iskustvom, novim poznanstvima i smernicama za dalji volonterski rad.