21. septembra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti, najčešćeg oblika demencije koji je sve učestaliji kod starijih ljudi. Budući da je društvo u celini sve starije, Alchajmerova bolest će postajati sve veći društveni problem, upozoravaju stručnjaci. Tema ovogodišnjeg obeležavanja je „Upoznajte demenciju, upoznajte Alchajmerovu bolest“ sa fokusom na podršku nakon dijagnoze.

Kako bi podigli svest sugrađana o ovom problemu, ali i predstavili svoje usluge, predstavnici Caritasa Srbije, Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, Crvenog krsta Beograda, i Volonterskog servisa Zvezdara su na Trgu republike u Beogradu postavili štandove i informisali sugrađane o važnim pitanjima koja se tiču ne samo Alchajmerove bolesti, već uopšte brige o starima, demenciji, očuvanju mentalnog zdravlja…

Organizator događaja bilo je Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest koje je pokrenulo peticiju za ustanovljavanje prava na uslugu dnevnog boravka za obolele od demencije koja je danas i podneta gradu Beogradu.

Na manifestaciji je pročitana je poruka predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Vladimira Kostića, a bilo je i drugih govornika. Priređen je i „Ples za pamćenje“.

Pomoć u kući sa elementima bazične zdravstvene nege
 jedna je od tradicionalnih usluga Caritasa, po kojoj je naša organizacija poznata kako u svetu, tako i kod nas. Ovu uslugu, Caritas pruža u više gradova u Srbiji.  Zahvaljujući finansijskoj podršci Saveznog ministarstva za socijalna pitanja Republike Austrije i Caritasa Austrije u okviru projekta Take Care, Caritas je u mogućnosti da ovu uslugu potpuno besplatno pruži određenom broju korisnika u Beogradu, Subotici, Senti i Kanjiži.

Sa ciljem poboljšanja opštih uslova života, pružanjem nege i pomoći svojim korisnicima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti,  dve sertfikovane negovateljice Caritasa Beograd besplatno pružaju uslugu pomoć u kući za 30 – tak osoba koje zbog starosti, bolesti ili invaliditeta ne mogu samostalno da brinu o sebi, a žele da žive u svom poznatom okruženju, u vlastitom domu. Reč je o ljudima koji žive sami, bez odgovarajuće podrške porodice.