Iako je diplomirala na Tehničkom Fakultetu ,,Mihailo Pupin“ u Zrenjaninu, Milica Stanimirov je želela da svoju karijeru nastavi u drugom pravcu i zasnuje je na zvanju stečenom u srednjoj školi – finansijski tehničar. Zahvaljujući projektu YourJob ukazala joj se prilika da se stručno osposobi u agenciji za računovodstvene i knjigovodstvene poslove ,,Efi”. Direktorka ove agencije i Miličina mentorka, gospođa Silvija Seke Tot, svoje ogromno znanje i iskustvo iz oblasti poslovanja nesebično deli sa Milicom. Prema njenim rečima, Milica je za samo mesec dana ostvarila izuzetan napredak u radu.

Posetili smo Milicu na njenom novom radnom mestu i postavili joj nekoliko pitanja u vezi sa njenom iskustvom na projektu Your Job.

Kako si čula za projekat YourJob?
Na internetu sam videla objavu Caritasa da se u Zrenjaninu realizuje projekat YourJob i da agencija za računovodstvene i knjgovodstvene poslove traži mladu osobu koju će osposobiti za samostalan rad u struci. Nikada nisam verovala da je moguće naći posao u struci preko društvenih mreža, ali eto…

Milica na svom radnom mestu

Šta misliš da će ti prvo radno iskustvo kroz YourJob stručnu prasku omogućiti?
Znanja koja se stiču u praksi znatno su konkretnija od onih koje sam stekla u školi. O ovome što danas radim, u školi smo samo pričali. Kada uporedim svoje znanje od pre mesec dana sa današnjim… Već sada sam mnogo naučila.  Postajem sve sigurnija u svoje znanje iz oblasti računovodstva i knjigovodstva.

Kako izgleda tvoj radni dan?
Zaista sa radošću dolazim na posao. Mentorka i ja unapred osmislimo šta ćemo tog dana raditi. Trenutno su aktuelni završni računi, te je posao u ovom period obimniji. Svaki komitent ima svoj način rada, a to mi daje mogućnost da se upoznajem sa različitim načinima poslovanja.

Milica na razgovoru sa savetnicom u Inkubatoru za mlade Caritasa Zrenjanin

Milica  u Inkubatoru za mlade Caritasa Zrenjanin

Koji su ti dalji karijerni planovi?
Kada razmišljam o karijeri, često se setim svojih želja iz detinjstva. Sećam se, na jednoj ekskurziji u Vrnjačkoj Banji, imali smo maskenbal. Ja sam se ,,maskirala” u poslovnu ženu. Danas postajem ono što sam oduvek želela da budem. Ovo je definitivno moja karijera. Volela bih da nakon stručne prakse nastavim da radim u agenciji ,,Efi”. Međutim, ukoliko ipak posao budem tražila negde drugde, sigurna sam da ću nakon ove prakse imati velike šanse.  Projekat YourJob pruža mogućnost i pokretanja sopstvenog biznisa, razmišljam i o tome. Volela bih da imam svoju agenciju.

Šta bi poručila mladima u Zrenjaninu?
Veliki broj mladih iz moje generacije jako dugo čeka na posao i ne stiče nikakvo radno iskustvo. Nažalost, nema mnogo adekvatnih prilika, mladi moraju sami da ih pronalaze i stvaraju.

Opšti cilj regionalnog projekta projekta YourJob  (Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans) je povećanje zapošljivosti mladih i njihovo osnaživanje za izlazak na tržište rada.  Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija, Caritas Austrije i Renovabis,  a u Srbiji ga implementiraju Caritas Srbije, Caritas Zrenjaninske biskupije, Biskupijski Caritas Srem i Caritas Aleksinac. Projekat se realizuje u Zrenjaninu, Rumi i Aleksincu.