Caritas Srbije otvorio je konkurs za treću po redu MEMORIJALNU NAGRADU JOVANA LONČAREVIĆ za osnovne škole sa teritorije Valjeva.

Zadatak ovogodišnjeg konkursa je kreiranje video rešenja / snimka na temu „Zajedno gradimo društvo: Snimi budućnost bez katastrofa“!

Caritas Srbije i Caritas Valjevo Vas pozivaju da pokažete kreativnost i angažovanost u zaštiti naše planete! Cilj ovog takmičenja je da mlade podstakne da koriste moć video formata kako bi delili važne poruke na temu prevencije i smanjenja štete od prirodnih katastrofa, kao i zaštiti životne sredine. Zadatak je da kroz originalne video zapise inspirišete druge na akciju, edukaciju i promenu navika koje doprinose očuvanju naše planete i prevenciji i zaštiti od prirodnih katastrofa. Video materijali treba da budu kreativni, informativni i motivišući, jer zajedno možemo napraviti veliku razliku u našem društvu.

Rok za slanje video snimaka je 20.jun 2024. Na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa koji se obeležava svake godine 13. oktobra, biće dodeljena vredna nagrada školi koja je poslala najkreativniji video snimak.

Tokom 7 godina realizacije programa Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda  Caritas Srbije kontinuirano sprovodi aktivnosti usmerene na edukaciju dece i odraslog stanovništva i podizanju svesti o očuvanju životne sredine i ozbiljnosti posledica koje za sobom ostavljaju prirodne katastrofe, kao i o smanjivanju rizika od njihovog nastajanja. U saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama realizovan je veliki broj aktivnosti: edukovano je preko 13 000 dece i odraslih, čišćena su rečna korita, uklanjane divlje deponije, sprovođene akcije sađenja drveća…

Srce i duša ovog programa bila je mr Jovana Lončarević  (1982 – 2022.), koja je svojim znanjem i zalaganjem doprinela da brojne lokalne zajednice postanu otpornije na posledice prirodnih katastrofa. Tokom svog rada realizovala je i niz radionica, predavanja i aktivnosti i sa valjevskim osnovcima.

PROPOZICIJE

Pravo učešća imaju sve osnovne škole sa područja grada Valjeva koje do navedenog roka dostave odgovarajuća video rešenja na zadatu temu. Delo mora da bude originalno i da prati slogan Zajedno gradimo društvo: Snimi budućnost bez katastrofa“. Uz to treba da promoviše očuvanje prirode i životne sredine i delovanje u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Video materijal ne sme da bude uvredljiv po bilo koju grupu ljudi ili pojedinca. Svaka škola može da pošalje neograničen broj predloga i video radova.

Video radove treba dostaviti najkasnije do 20. juna 2024. godine na email adresu dusan@caritas-valjevo.rs, putem linka preko servisa www.wetransfer.com ili drugim prigodnim putem za prenos i slanje velikih fajlova.

Uz radove je potrebno dostaviti podatke o školi i autorima dela.
Pobednički rad koristiće se za potrebe kampanje i promocije zaštite životne sredine i smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa.

Pobednički rad će izabrati komisija sastavljena od predstavnika Caritasa Srbije i Caritasa Valjevo.

Školi koja osvoji prvu  nagradu biće dodeljena vredna robna nagrada u vidu interaktivne table, dok će drugoplasirana i trećeplasirana škola osvojiti edukativne materijale.

Škola i autori ustupaju sva autorska prava u celosti za kreirani video materijale Caritasu Srbije.

Dodatne informacije možete dobiti slanjem e-maila na adresu dusan@caritas-valjevo.rs ili pozivom na broj +381605058606.