Na Mirijevskom brdu u Beogradu, na svega tridesetak metara od prvih zgrada, škola i prodavnica, nalazi se Mali Leskovac – romsko naselje, u kom živi 270 porodica. Usled izuzetno teških životnih uslova, veliki broj ovih porodica je bar jednom pokušao da emigrira u neku od zemalja Evropske unije, najčešće u Nemačku. Kako im je zahtev za azil odbijen, nisu imali drugog izbora do da se vrate u Mali Leskovac.

Ekipa novinara iz Nemačke koja pravi reportažu o povratnicima iz ove zemlje, boravila je u Srbiji od 11. do 16. februara. Sa predstavnicom Savetovališta za povratnike Caritasa Srbije, gospođom Jelenom Mićović, posetili su i Mali Leskovac, gde su imali priliku da razgovaraju sa stanovnicima ovog naselja. Jezičkih barijera nije bilo budući da većina stanovnika, kako odraslih, tako i dece, govori nemački jezik. Kroz razgovor sa jednom porodicom, novinari su se upoznali sa suštinskim problemima svih povratnika u Srbiji.

“Ni sedam godina nakon povratka iz Nemačke, ne možemo da dobijemo prebivalište u Beogradu, ni da izvadimo lične karte. Samim tim, ne možemo da ostvarimo pravo na rad, zdravstveno osiguranje, socijalnu pomoć… Živimo od povremenih poslova na crno, kojih zimi, kada je najpotrebnije, nema dovoljno”, izjavili su članovi ove povratničke porodice.

Preko 80 porodica iz ovog naselja se do sada obratilo Caritasovom Savetovalištu za povratnike za pomoć. Mnogima nedostaju osnovna sredstva za život, a skoro ni jedno dete rođeno u Nemačkoj nema izvod iz nemačkih Matičnih knjiga rođenih s kojima bi roditelji mogli da ih upišu u Matične knjige u Srbiji. Procedura pribavljanja potrebnih dokumenata za upis u matične knjige je duga i neizvesna, a troškovi izdavanja često toliki da ta deca godinama ostaju neupisana, a samim tim i pravno „nevidljiva“ u našem društvu.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, u Beogradu ima 98, dok u celoj zemlji ima 583 neformalnih romskih naselja poput Malog Leskovca.