U subotu, 29.10.2022. udruženje građanaUlice za bicikliste” u saradnji sa ”Pokretom za mentalno zdravlje” i ”Građanskim inicijativama” organizovalo je 132. po redu „Kritičnu masu Beograd“ pod sloganom ”PEDALOM DO MENTALNOG ZDRAVLJA”. Ovo je poslednji u nizu događaja i aktivnosti koje je Pokret za mentalno zdravlje realizovao u okviru 2. Beogradskog festivala zdravlja, koji traje od 10. septembra.

Tokom vožnje, biciklisti su prošli pored Instituta za mentalno zdravlje, Klinike ”Dr Laza Lazarević”, Ministarstva zdravlja i drugih relevantih institucija, sa porukom da je mentalno zdravlje podjednako važno kao i fizičko za blagostanje svakog pojedinca, kao i da je potrebno da donosioci odluka posvete mnogo više pažnje ovog temi. Simbolično, Ministarstvu zdravlja je uručen poklon – Program o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2019 – 2026, u nadi da će se ovaj usvojeni dokument u budućnosti u većoj meri primenjivati.

Vožnja je završena u parku Manjež, gde su učesnici imali prilike da porazgovaraju sa stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja i da dobiju informacije gde i kome mogu da se obrate ukoliko im je potrebna pomoć. Ovom prilikom prisutni su upoznati sa blagodetima vožnje bicikla i pozittivnim uticajem na opšte, ali pre svega na mentalno zdravlje – da zahvaljujući lučenju dopamina i serotonina vožnja bicikla utiče na naše raspoloženje, da unapređuje kvalitet sna, smanjuje nivo stresa i verovatnoću pojave anskioznosti i depresije.

Rezultati najnovijih istraživanja u Srbiji kažu da svaka treća osoba u Srbiji može  smatrati psihološki ugroženom (PIN, 2022), a kod svakog šestog stanovnika Srbije (15,2%) prisutne su smetnje koje zaslužuju pažnju psi98hijatra u tom trenutku (Cov2Soul, 2021). Sve češće nam se javljaju depresivne i anksiozne reakcije na različite životne situacije koje proizilaze iz današnjeg stila života i svakodnevnog stresa.

S druge strane, anketa koju je sproveo Cycleplan je pokazala da je oko 75% ljudi osetilo poboljšanje svog mentalnog zdravlja od kada su počeli da voze bicikl. I baš zato što se ređe priča o prednostima koje vožnja bicikla ima po naše mentalno, u odnosu na fizičko zdravlje, odlučili smo da skrenemo pažnju javnosti, ali i institucija i stručnjaka koliko je bicikl jeftin, lako dostupan i vrlo efekisan način da sami učinimo nešto za sebe i svoje zdravlje.

Pokret za mentalno zdravlje osnovali su Caritas Srbije, Mreža NaUm, PIN, Udruženje Prostor i Inicjativa ZaTebe#Važno je. Cilj formiranja Pokreta za mentalno zdravlje usmeren je na:

– Promovisanje mentalnog zdravlja u zajednici u cilju unapređenja zaštite mentalnog zdravlja i dostupnosti za sve građane
– Unapređenje položaja osoba sa mentalnim smetnjama
– Podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja, kao i rušenje stigme,
– Uticaj na nadležne institucije da otpočnu sa primenom Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji (2019-2026).

Koristimo i ovu priliku da pozovemo sve organizacije, inicijative, zainteresovane profesionalce, građane i građanke koji prepoznaju značaj zajedničkog delovanja u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja, da se pridruže Pokretu.