Nakon posebnog sastanka direktora nacionalnih Caritasa, održanog u Beogradu u okviru regionlnog foruma “Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama”, direktor Caritasa Srbije, vlč Ivica Damjanović, pročitao je zajedničku izjavu u kojoj se kaže:

Mi, dolje potpisani ravnatelji nacionalnih Caritasa Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Srbije okupljeni u Beogradu na završnoj konferenciji regionalnog projekta SOCIETIES, kojeg financira Europska unija, izjavljujemo:

  1. Svjedočili smo kako Caritasi iz naše regije zajedničkim zalaganjem, u duhu Evanđelja Isusa Krista i poštujući vrijednosti i načela Caritasa, doprinose smanjuju siromaštva i socijalne isključenosti. Zajedničke inicijative i projekti, regionalnog ili bilateralnog karaktera, doprinose međusobnoj povezanosti nas članova jedne Caritasove obitelji, izgradnji mira i procesu pomirenja u regiji te poštivanju dostojanstva svakog čovjeka. Izražavamo našu punu spremnost za nastavkom suradnje i međusobnog jačanja u svim onim područjima koji će doprinijeti smanjenju ljudske boli i patnje i promociji Caritasa kroz poštovanje načela i vrijednosti s ciljem odgovora na sve veće zahtjeve i izazove u regiji.
  1. Sve ranjive skupine, a posebno osobe s invaliditetom, uključujući i osobe s mentalnim smetnjama, njihove udruge i savezi, socijalna poduzeća i druge organizacije civilnog društva osjetili su bliskost kroz projekt SOCIETIES, ali i kroz druge slične projekte i usluge koje pružamo ovoj ciljnoj skupini. Nažalost njihove potrebe su velike, njihova ljudska prava se i dalje ne poštuju, a oni sami nemaju dovoljno snage ni mogućnosti da se izbore za život dostojan čovjeka. Zahvalni smo brojnim partnerima koji su nam pomogli u realizaciji projekata. Zahvalni smo Europskoj uniji koja je prepoznala kvalitetu našeg rada i vjerujemo da će i dalje podržavati Caritasove projekte, osobito one prekograničnog i regionalnog karaktera za osobe s invaliditetom.
  1. Zabrinuti smo zbog novih izazova s kojima se suočavamo kako mi u Caritasu tako i naša društva u cjelini. Veliki broj migranta, odlasci radno sposobnog stanovništva, a osobito mladih u zemlje zapadne Europe, političke tenzije, nedovoljno razvijeno gospodarstvo, zastarjeli i neadekvatni socijalni zakoni i drugi slični izazovi opterećuju naša društva kako pojedinačno tako i na regionalnoj razini. Kroz različite projekte pokazali smo spremnost na suradnju sa svim organizacijama civilnog društva i javnim tijelima. Spremni smo dati svoj doprinos u rješavanju novih izazova, ali tražimo da nas javne strukture priznaju i prihvate kao relevantnog partnera.
  1. Zahvalni smo nacionalnim i biskupijskim Caritasima širom svijeta, posebno onim koji i dalje djeluju na našim područjima i koji s nama dijele našu svakodnevnicu. Zahvaljujući njima pokrenuli smo brojne projekte, programe, ustanove i službe za veliki broj korisnika, siromašnih i marginaliziranih osoba iz naših zemalja. Pozivamo naše sestrinske, nacionalne Caritase iz cijele Europe da nas i dalje podržavaju u našim nastojanjima izgradnje boljeg i pravednijeg društva na dobrobit osoba u potrebi.