Cilj Projekta integracije tinejdžera iz socijalno ugroženih porodica, koji od 2016. godine zajedno realizuju OMV i Caritas Srbije, jeste ekonomsko osnaživanje i pružanje podrške tinejdžerima iz socijalno ugroženih porodica da završe školovanje, da se profesionalno i socijalno što bolje integrišu u društvo i pripreme za samostalni život. Ideja je da tokom školovanja tinejdžeri rade na OMV-ovim benzinskim stanicama, da steknu radne navike i radno iskustvo, zarade novac, a da pritom ne ugroze svoje školovanje. Radno vreme je ograničeno na 20 sati nedeljno i u potpunosti se prilagođava školskim obavezama kandidata. Tokom trajanja projekta, rad i napredak kandidata prate pedagoški mentor iz Caritasa, kao i supervizori na benzinskoj stanici.

Potpisivanje ugovora sa korisnicom

Milena potpisuje ugovor

Caritasov i OMV-ov tim u društvu korisnika

Projektni tim u društvu korinsika i njihovih porodica

Milena Dinčić je 17-godišnja devojka iz sela Praskovče kod Aleksinca, učenica treće godine Tehničke škole “Prota Stevan Dimitrijević” u Aleksincu. Budući da živi u šestočlanom domaćinstvu koje se suočava sa brojnim ekonomskim izazovima, Milena je odlučila da se uključi u projekat, stekne radno iskustvo i doprinese budžetu svoje porodice. Ovo su njeni utisci nakon 10 meseci učešća na projektu:

“ Nas šestoro živi od jedne plate i povremenih sezonskih prihoda. Samo moja karta za prevoz do škole mesečno košta 8 900 dinara. Jednostavno, morala sam nešto da preduzmem. Želela sam da pomognem i sebi i svojoj porodici. Drug mi je rekao za ovaj projekat i odlučili smo da se prijavimo. Tokom ovih deset meseci, paralelno sa školovanjem radila sam kao konobarica i prodavačica na OMV – ovoj benzinskoj stanici. Nije mi bilo teško, zanimljivo mi je i volim da radim kao šoper. Kolege su mi pružale podršku u učenju posla i savladavanju svih prepreka. Jeste bilo poprilično izazovno uklopiti posao sa učenjem, ali uspela sam da se organizujem i sve postignem. Veliku pomoć u tome mi je pružao i gospodin Žalac, mentor iz Caritasa. Na kraju, školsku godinu sam završila sa vrlo dobrim uspehom, malo je falilo da budem odlična, što je samo potvrda da uz čvrstu volju i dobru organizaciju sve može da se postigne. Naravno da mi je značilo u finansijskom smislu, ali sada kada razmislim, ovo iskustvo mi je možda još značajnije jer sam “ispekla zanat” za ubuduće. Planiram da studiram biologiju, a svakako ću morati da radim i tokom studija, tako da će mi ovo iskustvo biti veoma značajno u pronalažanju i obavljanju budućih poslova. Nije lako, nije jednostavno, ali moramo da se borimo i damo sve od sebe da stvorimo bolju budućnost”, skromno, ali optimistično i samouvereno nam je rekla Milena.

Čitav projektni tim veoma je ponosan na Milenu i zadovoljan što je jednoj divnoj mladoj osobi, makar malo olakšao put kroz odrastanje i sazrevanje. A sudeći po Mileninom karakteru, uvereni smo da ćemo imati još mnogo razloga za ponos i zadovoljstvo. Želimo joj puno sreće i uspeha u budućnosti.

Caritas Srbije nastavlja sa pružanjem pomoći svim ljudima u potebi, kao i zalaganjem za unapređenje položaja svih ranjivih kategorija stanovništva I pojedinaca u osetljivom položaju