U petak, 12.maja u okviru  međunarodnog projekta “F i JA” koji Caritas “Sv. Anastazija” Sremska Mitrovica realizuje sa Udruženjem za unapređenje mentalnog zdravlja “Vrapčići” iz Slavonskog Broda, u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici održan je događaj posvećen mentalnom zdravlju i osobama sa mentalnim smetnjama.

Pod rukovodstvom dr Dubravke Ergović, spec.psihijatrije i predsednice Udruženja “Vrapčići” saradnici i člnovi udruženja, korisnici psihijatrisjkih usluga,  prikazali su posebnost njihovog sveta. Dr Ergović i koordinatorka Caritasa “Sv. Anastazija” Sremska Mitrovica, Kristina Dragišić, inače psiholog po struci, govorile su na okruglom stolu održanom u Lapidarijujmu Muzeja. Svojim predivnim izvođenjima na harfi, ovaj događaj  uveličala je prof. Dragana Filimonović

U Baroknoj sali muzeja održana su još tri događaja. Pozorišna trupa sačinjena od profesionalnih glumaca i članova udruženja “Vrapčići” izvela je izvanrednu edukativnu predstavu “ZAVIRI U MOJ FILM”.

U istom prostoru postavljena je zajednička edukativna i anti-stigmatizujuća izložba “Muzej mentalnog zdravlja”, dok su u holu bili izloženi proizvodi koje stvaraju članovi Udruženja u cilju održivosti rada.

Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, institucija i organizacija civilnog društva, kao i predstavnici Caritasove mreže. Veliku zahvalnost dugujemo direktoru Muzeja Srema, gospodinu Andriji Popoviću i njegovim saradnicima na podršci u realizaciji ovog događaja.