Edukacija za volontere Sremskog dekanata Grkokatoličke eparhije Sv. Nikole održana  je u subotu, 30.11.2019. u Šidu. Edukacija je održana u okviru projekta “Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva”, a prisustvovalo joj je 48 volontera iz župa Šid, Sremska Mitrovica, Inđija, Berkasovo i Bikić Dol. Susret su podržali i volonteri iz župa Kucura i Ruski Krstur, zajedno sa direktorom Caritasa Eparhije Sv. Nikole, O. Vladislavom Vargom.

       

Susret je započet molitvom u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, a zatim je predstavnica Caritasa Srbije, gospođa Kristina Šnajder Deak, održala predavanja u prostorijama Ruskog dvora. Sama edukacija bila je podeljena na četiri dela. U prvom delu volonteri su se upoznali sa osnovnim pojmovima volonterstva i Caritasa, istaknuto je šta predstavlja volontiranje u Crkvi za svakog vernika i po čemu se Caritas razlikuje od drugih humanitarnih organizacija. U drugom delu predstavljen je model vođenja karitativne zajednice i način sprovođenja karitativnih aktivnosti na nivou župe, dok su se u trećem delu programa volonteri upoznali sa osnovnim pojmom komunikacije, kao i načinima komuniciranja u radu sa korisnicima.

Nakon predavanja, volonterima su predstavljeni i primeri dobre prakse karitativnih aktivnosti na nivou župe, a zatim je domaći župnik, O. Mihajlo predstavio rad župnog Caritasa župe Šid. Susret je završio zajedničkim ručkom i druženjem u prostorijama Ruskog dvora.