Delegacija Caritasa Austrije boravila je u trodnevnoj poseti Srbiji kako bi se bliže upoznala sa radom Caritasa u Srbiji, a naročito sa realizacijom projekata koji se realizuju u partnerstvu sa Caritasom Austrije. Delegaciju su činili Gudrun Gusel, šefica odeljenja za Evropu, Mateo Putzolu, projektni menadžer AFFECTION projekta, Klaudija Šmit, pravni ekspert na projektu AFFECTION, Ana Marija Štajner, PR koordinator na projektu YourJob i Tobias Noelke, regionalni koordinator projekta YourJob.

Delatnici Caritasa Srbije i Caritasa Austrije ispred  Velikog Caritasovog logotipa na zidu u kancelariji Caritasa Srbije

Gosti iz Austrije imali su priliku da se sastanu sa rukovodstvom Caritasa Srbije, Caritasa Beogradske nadbiskupije i Caritasa Srem sa kojima su analizirali dosadašnju saradnju, sagledali izazove sa kojima smo se suočavali i planirali saradnju na budućim zajedničkim projektima. Posetili su migrantske kampove u Principovcu i Krnjači, YourJob Centar za mlade u Šidu i upoznali se sa mladim preduzetnicima iz Rume – dobitnicima grantova u prvoj fazi ovog projekta. Takođe, delegacija je imala priliku da poseti Aleksinac i Šabac gde se upoznala sa radom ovih župnih Caritasa, njihovom saradnjom sa lokalnom samopupravom, uslugama socijalne zaštite i primerima dobre prakse u socijalnom preduzetništvu.

U partnerstvu sa Cartiasom Austrije Caritas Srbije realizovao je veliki broj projekata. Trenutno, uz podršku Caritasa Austrije realizuju se projekti AFFECTION, YourJob 2, TakeCare i ACTIVE.  Uvereni smo da će saradnja dva nacionalna Caritasa u budućnosti dodatno rasti i da ćemo zajedno doprineti unapređenju velikog broja ljudi u osetljivom položaju.