U Centru za azil u Krnjači, 4. septembra 2024. godine, beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije. mons. Ladislav Nemet i komesarka Srbije za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević uručili su deci rančeve i školski pribor, donaciju Caritasa Beograd uz podršku biskupije Štutgart. Donacija, vredna 60.000 dinara, sadrži pernice, vodene bojice, četkice, tempere, sveske i druge neophodne školske materijale, čime je cilj bio olakšati polazak u novu školsku godinu za decu smeštenu u centru.

Nadbiskup Nemet izrazio je zadovoljstvo što Caritas Beograd, uz pomoć biskupije Štutgart, može i ove godine da doprinese obrazovanju dece izbeglica. „Ova donacija je mali podsticaj za njihov uspeh u školi“, istakao je. Komesarka Stanisavljević je dodala da su podelom školskih paketa olakšali roditeljima pripremu za školu, dok su deci pružili sigurniji i lepši početak školske godine.

Ove godine, 17 dece iz centara za azil i prihvatnih centara pod upravom Komesarijata za izbeglice i migracije kreće u školu, od kojih 13 iz Krnjače. Komesarijat svake godine obezbeđuje školski pribor za svu decu u svojim centrima, a Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike. Stanisavljevićeva je naglasila da Komesarijat organizuje i prevoz za decu do škole.

Caritas pruža podršku izbeglicama i migrantima još od 2015. godine, a posebno se usmerava na najranjivije kategorije – žene i decu. Nadbiskup Nemet istakao je važnost te saradnje sa Komesarijatom, koja pomaže deci da se lakše integrišu u obrazovni sistem i budu ravnopravni sa svojim vršnjacima.

Centar za azil u Krnjači trenutno smešta 13 dece koja pohađaju školu, dok je ukupno 112 dece smešteno u centrima pod upravom Komesarijata.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]