Sveti Otac Papa Franjo imenovao je dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije mons. Ferenca Fazekaša za subotičkog biskupa – izvestila je u subotu 7. oktobra Press služba Svete Stolice. Mons. Ferenc će na novoj službi da nasledi blagopokojnog biskupa mons. Slavka Večerina.

Predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup i metropolit i apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije mons. dr. sc. Ladislav Német uputio je danas čestitku novoimenovanom subotičkom biskupu Ferencu Fazekasu, koju prenosimo u celosti.

Preuzvišeni gospodine,

novoimenovani biskup Subotice!

Predivna je činjenica, da ste na spomendan   Bl. Dj. Marije od krunice  i Vi „rođeni“ za biskupa – ordinarija slavnoga grada Subotice, koja svojom specifičnom poviješću govori više nego što možemo mi ljudi izreći svojim riječima. Svakako dolazim pred Vas u ime čitave Beogradske nadbiskupije i u svoje vlastito ime s iskrenim čestitkama i najboljim željama.

Sveti otac papa Franjo povjerio Vam je dakle brigu za mjesnu Crkvu, koja nosi u sebi veliko duhovno i kulturno bogatstvo te svestranu različitost. S Vama se sjedinjujemo i u molitvi da Vas Gospodin jača i nadahnjuje svojim Duhom Svetim, da bi i svećenici i Božji narod Subotičke biskupije mogao uvijek zahvaljivati što su upravo u Vama dobili pastira koji će ih, zagledan u Krista, voditi nasljedujući primjer Njegova blaga i ponizna Srca. u kojem je izvor i ogledalo našega spasenja i posvećenja.

Neka Ljubav koja Vas je pozvala bude Vašom snagom te podari uspjeh svim Vašim budućim plemenitim pastirskim nastojanjima u kojima Vam jamčimo molitvenu povezanost.

Sa bratskim pozdravima!

+ Ladislav Nemet

beogradski nadbiskup i metropolit

Ovom prilikom, čitav tim Caritasa Srbije prudružuje se čestitkama u dubokom uverenju da će služba biskupa Fazekasa biti svetla tačka u našoj zajednici i inspiracija za sve nas i da ćemo zajedno graditi mostove među vernicima i širiti poruke ljubavi, razumevanja i zajedništva.