Broj stradalih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio je 54 000, a materijalna šteta samo u Turskoj se procenjuje na 100 milijardi dolara (UNDP). Caritasova mreža procenjuje potrebe na terenu kako bi koordinisala napore da se pruži što adekvatnija pomoć najugroženijim ljudima. Lokalni Caritasi na terenu kontinuirano realizuju svoje aktivnosti uz podršku čitave Caritasove mreže i volontera iz celog sveta, a najviše iz Italije, Nemačke, Poljske i Libana.

Caritas Sirije u Alepu nastavlja sa pružanjem pomoći ljudima koji su ostali bez krova nad glavom i koji su privremeno utočište našli u lokalnim školama i drugim javnim skloništima. Caritas ovim ljudima obezbeđuje osnovne životne namirnice, uključujući dušeke, ćebad, pelene i obuću za decu.

       

Caritas u Anadoliji distribuira tople obroke za ručak i večeru u gradu, a u saradnji sa jednom nemačkom NGO implementira i mobilinu kuhinju u okrugu Antakija koja za raseljena lica distribuira oko 2.200 toplih obroka dnevno.

U Iskenderunu, Caritas radi na obezbeđivanju paketa hrane, vode, higijenskih potrepština i tople odeće i ćebadi za pogođeno stanovništvo u Turskoj. Đulija Longo, koja radi sa volonterima u Turskoj, rekla je: „Ovi ljudi su pogođeni i traumatizovani onim što se dešava, ali osoblje i dalje radi sa omladinskom grupom i volonterima”.

Ponosni smo na Caritasovu mrežu, na naše kolege i volontere, koji uprkos brojnim nedaćama uspevaju da obezbede i pruže urgentnu pomoć nastradalom stanovništvu. Ukoliko ste u mogućnosti, donirajte i podelite ovu vest.

Račun za donacije u RSD:
220-112163-96

Sredstva prikupljena od Caritasa biće iskorišćena sada i u narednim mesecima za hranu, sklonište, medicinska i higijenska sredstva i druge potrepštine neophodne za zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba. Ova sredstva će takođe služiti za zadovoljavanje dugoročnih potreba za pomoć porodicama da se vrate stabilnijem životu.