Edukacija „Razvoj službi za mentalno zdravlje u zajednici“ za predstavnike Doma zdravlja Savski venac

U okviru projekta  HUMAN RIGHTS PRO.ME.NE. – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health NEtworks“ 15. novembra održana je edukacija o razvoju službi za mentalno zdravlje u zajednici, kojoj je prisustvovali 19 predstavnika medicinskog osoblja Doma zdravlja Savski venac.

Ciljevi edukacije su bili upoznavanje sa zakonskom regulativom i preporukama vezanim za mentalne poremećaje, procesom deinstitucionalizacije u oblasti mentalnog zdravlja, značajem i načinom formiranja Službi za unapređenje mentalnog zdravlja i ulogom primarne zdravstvene zaštite u unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici. 

Edukaciju je otvorila Marina Kostić iz Caritasa, koja je pozdravila učesnike i zahvalila Klinici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević što je prepoznala priliku da udruži svoje planove sa Cartisovima projektima i zalaganjima za promociju otvaranja službi za mentalno zdravlje u zajednici.Izlaganja su započeta Ličnom kartom Doma zdravlja Savski venac koju je pročitala zamenica direktorke. Nakon toga učesnici su upoznati sa odredbama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama koji je predstavila direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević“, dr Ivana Stašević Karličić. Dr Vladan Đorđević, master javnog zdravlja, govorio je o Javnozdravstvenim aspektima unapređenja mentalnog zdravlja. Prepodnevna sesija završena je izlaganjem Snežane Simović Draganić, socijalne radnice, koja je predstavila Deinstitucionalizaciju i službe za mentalno zdravlje. 

Popodnevna sesija je bila posvećena Ulozi primarne zdavstvene zaštite u unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici, o čemu je govorila dr Vesna Stefanović, dok su zatim učesnici imali priliku da kroz rad u grupama razgovaraju o izazovima u pokretanju službe za mentalno zdravlje u zajednici, kako do centra za mentalno zdravlje u zajednici i stigmama i predrasudama prema osobama sa mentalnim smetnjama.

Poslednje izlaganje imala je Snežana Simović Draganić koja je učesnicima predstavila primere uspešne organizacije centara za mentalno zdravlje u Srbiji. Učesnici su bili aktivni i zainteresovani za edukaciju i temu, prvenstveno za otvaranje Centra za mentalno zdravlje na opštini Savski venac, kao i za način njegove organizacije i funkcionisanja.