Božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu

U petak 21. decembra  održana je božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu Beogradske nadbiskupije i Caritasu Srbije, na kojoj su se okupili predstavnici Caritasa iz Valjeva, Aleksinca, Šapca i Beograda. Duhovnu obnovu predvodio je predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Tokom svog predavanja mons. Hočevar govorio je o smislu Božića, dolasku Božjeg sina, koji je omogućio povezanost Neba i Zemlje. Pozvao je zaposlene u Caritasu da budu oni koji povezuju, rade na pomirenju i izgradnji mira. Kroz razgovor zaposleni su razmatrali o projektima koje Caritas realizuje, a koji se tiču mira i pomirenja. Među njima su izgradnja boljih odnosa među izbeglicama i migrantima iz različitih zemalja, sa kojima predstavnici Caritasu rade u prihvatnim centrima u Srbiji, saradnja sa drugim Caritasima u regionu, saradnja sa drugim humanitarnim organizacijama. Direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović ovom prilikom zahvalio se beogradskom nadbiskupu na podršci tokom 2018. godine. Susret je zaključen svetom misom i razmenom čestitki za predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

Pogledajte savet Caritasa Nemačke kako neometano proslaviti praznike

Obeležavanje Svetskog dana migranata u Obrenovcu

Povodom obeležavanja 18. decembra – Svetskog dana migranata, u organizaciji IOM-a i Komesaraijata za izbeglice, organizovana je proslava u Prihvatnom centru Obrenovac, tokom koje su migranti iz različitih prihvatnih centara i centara za azil Srbije, predstavili svoje talente i životne priče. Kroz muziku, recitacije i umetničke radove, deca i odrasli migranti predstavili su kulturu zemalja iz kojih dolaze, kao i kulturu i tradiciju Srbije. Ovom prilikom predstavljeni su i radovi migranata nastali u okviru stolarske radionice u Prihvatnom centru Obrenovac, koju vodi Caritas u ovom centru. U ime Caritasa Srbije ovom događaju prisustvovao je Marko Šalić, koordinator projekta.

Pogledajte reportažu o Azarhanu iz Pakistana, koji učestvuje u Caritasovoj stolarskoj radionici u Obrenovcu:

U Aleksincu održana radionica o Crowdfunding-u

Postoji mnogo načina da prikupite finansiranje za svoje ideje, proizvode, kampanje. Crowdfunding predstavlja alternativni model finansiranja, ali i mnogo više od toga. Kroz crowdfunding možete da zatvorite finansijski jaz u ranim fazama razvoja ideje ili projekta, da testirate svoju ideju u zajednici ili izgradite svoju zajednicu. Kovanica crowdfunding nastala je kombinacijom engleskih izraza “crowd” (grupa, gomila) i “funding” (finansiranje). U današnje vreme ideje su vrednije od novca. Dobra ideja u kratkom roku nekoga može učiniti milijarderom, društveno odgovornim uzorom ili uspešnim inovatorom. Međutim, doći do finansijskih sredstava za njenu realizaciju nije uvek tako jednostavno. Crowdfunding, kao vid grupnog finansiranja, može vam u tome pomoći. Promovisanje ideje iz bilo koje oblasti, kroz dobro koncipiranu kampanju putem određenih internet platformi, onim najistrajnijima pruža mogućnost sticanja željenog početnog kapitala. 
Više o ovakvom načinu finansiranja projekta bilo je govora na radionici održanoj u Caritasu Aleksinac 13. decembra 2018. godine, u okviru projekta Inkubator za mlade. Radionicu su vodili predstavnici Proaktiv tima – Nenad Stojanović, Milan Babić i Dragan Miljković.

Trening: Prikupljanje sredstava – tradicionalni i alternativni izvori finansiranja za organizacije civilnog društva

U okviru projekta SOCIETIES – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Udruženje ,,Naša kuća” i Caritas Srbije organizovali su trening ,,Prikupljanje sredstava”, koji je održan 12. i 13. decembra u Beogradu. Trening je bio namenjen organizacijama civilnog društva koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a koje žele da unaprede svoje strategije za prikupljanje sredstava, uspostave saradnju sa poslovnim sektorom i obezbede podršku šire zajednice u kojoj rade.

Cilj treninga bio je upoznavanje učesnika sa potencijalnim tradicionalnim i alternativnim izvorima finansiranja, uspešnim mehanizmima za prikupljanje sredstava i mogućnostima za diverzifikaciju izvora finansiranja. Ideja je bila da se na ovaj način ojačaju kapaciteti učesnika za razumevanje značaja i uspešno uspostavljanje međusektorskih partnerstava, kao i za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.

Učesnici treninga bili su  predstavnici organizacija civilnog društva: Edukativni centar „TIM“ iz Knjaževca, Udruženja za podršku ljudima sa neurozom „HERC“ iz Beograda, COCI Briga o deci, Udruženja „Evo ruka“ iz Zemun polja, Udruženja građana „Mir“ iz Pirota, Udruženja „Čep za hendikep“ i Udruženja građana za razvoj i unapređenje terapijskog, pedagoškog i rekreativnog jahanja „GRIVA“.

Tokom treninga učesnici su razgovarali o primerima, mehanizmima i izazovima saradnje sa poslovnim sektorom, o elementima koji čine uspešnu strategiju za prikupljanje sredstava, a kroz rad u grupama imali su priliku i da osmisle svoje strategije prikupljanja sredstava. Trening im je pružio priliku da steknu veštine i znanje o pojmovima, koji će im biti neophodni kako bi svojoj organizaciji uspešno obezbedili: različite izvore finansiranja, pristup novim resursima, veću vidljivost tema kojima se bave, kroz uspostavljanje novih partnerstava i pristup novim javnostima.

Neki od zaključaka treninga su da je za uspešno rešavanje aktuelnih problema neophodna saradnja sva tri sektora: javnog, poslovnog i civilnog, da je partnerstvo sa kompanijom dvosmeran odnos, koji predstavlja mnogo više od finansijske podrške kompanije, kao i da su vidljivost, komunikacija i uključivanje ključni za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.

Radionica “Komunikacijske veštine i veštine prodaje” održana u Aleksincu

Dobra komunikacija jedan je od preduslova da se ostvari uspeh u poslovanju, jer će dobro uspostavljenim sistemom komuniciranja potrebne informacije blagovremeno biti saopštene odgovarajućim osobama.

Iz tog razloga u utorak 11. decembra 2018. godine, u prostorijama Caritasa Aleksinac, organizovana je radionica „Komunikacijske veštine i veštine prodaje“, autora i predavača Mančev Bobana iz Niša. Kroz ovu interaktvnu radionicu, učesnici projekta “Inkubator za mlade”, imali su priliku da se upoznaju sa veštinama komuniciranja, koje su danas neophodne radi ostvarenja uspeha u poslovnom svetu.

Donacija za Opštu bolnicu Sremska Mitrovica

U ponedeljak, 10. decembra 2018. godine, Biskupijski Caritas Srem svečano je uručio Opštoj bolnici Sremska Mitrovica donaciju u vidu industrijske mašine za pranje veša.  Sredstva za donaciju obezbeđena su kroz projekat  „Animacija Migranata 2018”, koji je finansijski podržan od Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupe 484.

Direktor bolnice dr Živko Vrcelj zahvalio se Caritasu Srem, predstavnicima Ambasade Kraljevine Norveške i Grupe 484 na vrednoj donaciji, istakavši da će ova mašina jako puno značiti u svakodnevnom radu, budući da se tokom jednog dana opere jedna tona bolničkog veša i posteljine. Sa novom mašinom bojazan da može doći do zastoja u funkcionisanju vešeraja gotovo je anulirana.

 

Preč. Jozo Duspara, direktor Biskupijskog Caritasa Srem, istakao je kako je cilj Caritasa da se pomogne sve osobe u potrebi i institucije koje pružaju pomoć. Budući da je Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici regionalna zdravstvena ustanova za područje Srema, gde se svakodnevno leči veliki broj ljudi, savremena veš mašina svakako će doprineti kvalitetu u radu i zadovoljiti potrebe ustanove za normalno funkcionisanje vešeraja, a samim tim i čitave bolnice.

Izvršni direktor Grupe 484, Vladimir Petronijević rekao je da se ovaj događaj realizuje u sklopu šire podrške Ambasade Norveške našem društvu u uslovima migrantske krize i naglasio da mu je posebno drago što se moderna profesionalna mašina sada nalazi u mitrovačkoj bolnici, a da će nevladin sektor u saradnji sa državnim i lokalnim institucijama nastaviti sa projektima koji omogućavaju pomoć, pre svega zdravstvenom i obrazovnom sektoru u Srbiji.

Primopredaji donacije prisustvovao je  Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica, koji je tom prilikom izjavio da je zadovoljan što je završen još jedan uspešan posao, čime je pokazano da udruživanjem javnog i nevladinog sektora može mnogo da se pomogne, naročito zdravstvenom i socijalnom sektoru.

Na kraju susreta dr Vrcelj uručio je zahvalnice  donatorima i svima koji su inicirali i učestvovali u realizaciji ove pomoći.

Održan susret predstavnika Caritasa Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji

U ponedeljak 10. decembra održan je, već tradicionalni, božićni susret zaposlenih u Caritasu Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Lučijanom Surijanijem. Susret je započeo svetom misom koju su predvodili apostolski nuncije mons. Suriani, beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar i direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović. Tokom mise mons. Suriani govorio je o posebnoj ljubavi koju papa Franjo ima prema onima koji su marginalizovani od strane društva i pozvao predstavnike Caritasa da budu oni koji odgovaraju na potrebe „poslednjih“ u društvu.

Nakon liturgijskog slavlja usledio je susret i razgovor sa apostolskim nuncijem i beogradskim nadbiskupom, tokom kog su razmenjene čestitke za predstojeće praznike.

 

 

Radionica „Finansijska podrška od stane Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom pokretanja biznisa“ održana u Aleksincu

U četvrtak 6. decembra 2018. godine, u okviru projekta „Inkubator za mlade“, održana je četvrta po redu radionica iz oblasti preduzetništva, u prostorijama Caritasa Aleksinac. Tema ove radionice bila je finansijska podrška prilikom pokretanja biznisa mladih nezaposlenih od strane Nacionalne službe za zapošljavanje. Dragan Ognjanović, savetnik za ovaj program u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Nišu, predstavio je program finansiranja i postupak apliciranja za dobijanje nepovratnih novčanih sredstava.


Svi smo jedno – Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici

Caritas Sremska Mitrovica svakodnevno radi sa osobama sa invaliditetom, u okviru novootvorenog Dnevnog centra za OSI, ali je posebnu pažnju korisnicima posvetio prve nedelje decembra, kako bi obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U ponedeljak 3. decembra, predstavnici Caritasovog dnevnog centra pridružili su se još nekoliko udruženja osoba sa invaliditetom, na Izložbi rukotvorina korisnika i volontera, koja je održana u holu Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici. Izlozbu su obišli i gradonačelnik Vladimir Sanader, zamenica predsednika skupštine opštine Svetlana Milovanović i resorni načelnik Vojislav Mirnić, sa zamenicom Slađanom Mirčeta.

Sledećeg dana u dnevnom centru korisnici su, ukrasili jelku i ceo prostor centra,  pomoć volontera, a nakon toga su imali prilike da pevaju, uz muzičku pratnju sestre Anete na harmonici.

U sredu dnevni centar su posetili učenici Srednje medicinske škole „Draginja Nikić“, smer fizioterapeut, sa svojom profesorkom Gordanom Jagnjić. Učenici su se ovom prilikom upoznali sa radom dnevnom centra, a zatim su imali sat vremena prakse – masaže korisnika. Ovo je bila prva u nizu poseta fizioterapeuta ove škole, sa kojima je postignut dogovor da za praktičnu nastavu dolaze u Caritas.

Tokom ove nedelje konačno su završeni građevinski radovi na dnevnom centru, postavljanjem izolacije i fasade.

Sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

U toku Globalne platforme za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa danas je u Ženevi održan radni sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije, na kom su razmenjena iskustva na temu smanjivanja rizika. Predstavnici delegacije Republike Srbije na ovom događaju g-đa Sandra Nedeljković iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i…

Pročitajte ceo tekst

Biskupisjki susret Caritasa Subotica održan u Senti

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Caritas Subotica je organizovao ovogodišnji biskupijski susret volontera i radnika biskupijskog i  župnih Caritasa u Senti. Susret je održan uz blagoslov župnika Nagy Józsefa u župi Sveta Mala Terezija u Senti, uz prisustvo 85 volontera i saradnika iz 17 župa Subotičke biskupije. Susret je započeo Svetom misom zahvalnicom, koju je služio…

Pročitajte ceo tekst

Sastanak koordinacione grupe projekta SOCIETIES održan u Baru

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U organizaciji Caritasa Crne Gore 14. maja 2019. godine u Baru održan je četvrti sastanak Koordinacione grupe projekta SOCIETIES – Podrška organizacijama civilnog društva u jačanju tehničkih veština, socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Na sastanku je predstavljen izveštaj o aktivnostima realizovanim 2018. godine,…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Srbije učestvuje na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

Globalna platforma za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa osnovana je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija sa ciljem da sve zainteresovane stane razmene svoja iskustva, naučna otkrića, napredak, nedostatke, ideje i dostignuća u smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. Zaključci i preporuke sa ovog skupa predstavljaju smernice za države, organizacije civilnog…

Pročitajte ceo tekst

Radionica o prirodnim nepogodama održana u školi „Veselin Nikolić“ u Kruševcu

Objavljeno u Uncategorized

U cilju podizanja svesti dece o neophodnosti pripreme i prevencije za prirodne nepogode, Caritas je organizovao radionicu u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Veselin Nikolić“ u Kruševcu. „Prezentacija sadrži nekoliko tačaka i od velikog je značaja za decu“, izjavila je u ime Caritasa Jovana Lončarević. Na kraju prezentacije, učesnici…

Pročitajte ceo tekst

Projekat BRAVO STUDENT započeo u župi Nikinci

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, Caritas Srbije pokrenuo je podprojekat za župne Caritase pod nazivom BRAVO STUDENT, sa ciljem da se pomogne studentima, koji nemaju dovoljno sredstava za svoje studije. U današnjem društvu zbog složenosti okolnosti u kojima živimo, različiti su oblici siromaštva. To zahteva od Crkve…

Pročitajte ceo tekst

Održane radionice u školama opštine Bač u okviru projekta ,,Znanjem do sigurnosti”

Objavljeno u Uncategorized

U osnovnim školama “Vuk Karadžić” u Baču, “Aleksa Šantić” u Vajskoj, “Jan Kolar” u Selenči , “Moše Pijade” u Bačkom Novom Selu i “Ivo Lola Ribar” u Plavnoj, 6. i 7. maja 2019. godine Caritas Apostolskog Egzarhata održao je radionice za učenike od trećeg do petog razreda, na temu smanjivanja…

Pročitajte ceo tekst

Održan susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije održan je 3. maja 2019. u Zrenjaninskoj katedrali i prostorijama biskupije. Na susretu se okupilo 95 volontera i saradnika Caritasa iz 17 župa Zrenjaniske biskupije. Domaćin susreta je bio predsednik Caritasa Zrenjaninske Biskupije Mons. Dr Ladislav Nemet SVD, Zrenjaninski biskup. Direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije, g….

Pročitajte ceo tekst

Konkurs za odabir trenera

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas Srbije objavljuje Konkurs za odabir trenera u okviru projekta SOCIETIES – Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe. Više informacija u prilogu: ToR Expert on Organizational Development and Strategic Planning

Pročitajte ceo tekst

Trening poverenika civilne zaštite grada Kruševca

Objavljeno u Uncategorized

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, koji je finansiran od strane Caritasa Nemačke, kao sastavni deo programa Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, 22.aprila 2019. godine, na Svetski dan planete Zemlje, u saradnji sa Odeljenjem za poslove odbrane i vanredne situacije Grada Kruševca Caritas Srbije je realizovao trening za poverenike civilne…

Pročitajte ceo tekst

Dom za stare i siromašne “Sveta Elizabeta” u Maradiku

Objavljeno u Briga o starima

Dom “Sveta Elizabeta“ je odgovor Caritasa na današnje potrebe najsiromašnijih osoba koje su napuštene, žive u nehumanim uslovima, ekstremnom siromaštvu i usamljenosti. Caritas Bolzano – Bressanone i Biskupija Bolzano – Bressanone / Bozen – Brixen iz Italije pokrenuli su 2015. godine projekat izgradnje doma “Sveta Elizabeta” za siromašne i napuštene stare…

Pročitajte ceo tekst

Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u Bačkom Petrovcu

Objavljeno u Uncategorized

U saradnji sa opštinom Bački Petrovac  18. aprila Caritas je organizovao okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Posle obraćanja svih prisutnih na okruglom stolu, predstavljen je projekat Caritasa “Znanjem do sigurnosti”: ciljevi, aktivnosti i rezultati, koji su planirani za 2019. godinu. Posle prezentacije predstavljene su aktivnosti opštine…

Pročitajte ceo tekst

Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava za osobe u potrebi u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U saradnji sa župom “Sv. Dimitrija-đakona i mučenika”, tradicionalno već 17 godina, Caritas Sremska Mitrovica organizuje Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava. Prodajom rukotvorina vrednih volontera i korisnika Caritasa sakupljena su izvesna sredstva, dok su župljani donirali sredstva za ličnu higijenu i hranu. Sakupljeni artikli podeljeni su u pakete, koje su…

Pročitajte ceo tekst

Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za OSI u Sremskoj Mitrovici osvojio prvo mesto na polumaratonu u Beogradu

Objavljeno u Uncategorized

U nedelju 14.04.2019. održan je veliki Beogradski maraton. Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za osobe sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici, postigao je rekord od 2 sata i 30 minuta na polumaratonu i time bio stigao prvi od svih prisutnih osoba sa invaliditetom. Startni paket učešća na Beomaratonu 2019. Zoranu…

Pročitajte ceo tekst

Održan nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U Klubu poslanika u Beogradu, u sredu 10. aprila održan je Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama. Forum su, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizovali Caritas Srbije i udruženje Naša kuća, u okviru regionalnog EU projekta SOCIETES. Forumu je prisustvovalo oko stotinu učesnika…

Pročitajte ceo tekst