Caritas Apostolskog Egzarhata realizovao je radionice u školama u okviru projekta “Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda”

U okviru projekta ,,Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda” u četvrtak 27. septembra održane su  radionice za učenike od trećeg do petog  razreda u osnovnim školama:  ,,Žarko Zrenjanin” u Gospođincimа,  ,,Jovan  Jovanović Zmaj”  u Đurđevu,  ,,Đura Jakšić” u Čurugu  i ,,Miloš Crnjanski” u Žablju . Radionicama je prisustvovao veliki broj dece, kao i njihovi učitelji i nastavnici. Posle kratke prezentacije o elementarnim nepogodama deca su dobila set Caritasovih bojanki i slikovnica o elementarnim nepogodama i merama zaštite. Deca i učitelji su aktivno učestvovali na radionicama i dogovoreno je da u toku oktobra meseca organizuju likovni konkursi i kviz znanja o elementarnim nepogodama u navedenim školama.

Radionica pod nazivom ‘’Čarobni svet medenjaka’’ održana u Kucuri i Novom Sadu

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva nastavljeno je sa realizacijom radionica pod nazivom Čarobni svet medenjaka, koje imaju za cilj da postaknu razvoj karitativnih aktivnosti u župama. U sredu, 26.09.2018. godine održane su dve radionice, u župama Apostolskog Egzarhata, u Kucuri i Novom Sadu.

U župi Uspenija presvete Bogorodice u Kucuri prisustvovalo je oko 15 volontera, zajedno sa svojom župnom koordinatorkom, s. Mihaelom Vorotnjak. Župni Caritas u ovoj župi deluje dugi niz godina, ali zbog nedostatka sredstava često sa prekidima. Predstavnicima Caritasa Srbije volonteri su pokazali neke od aktivnosti koje organizuju. Volonteri ove župe posebno su aktivni u izradi testenine za porodice u potrebi, čime istovremeno neguju i tradiciju izrade testenine ‘‘gagorke‘‘, koja se pravi ručnom izradom na posebnim spravama, koje se prave od razboja za tkanje. U župi takođe postoji ‘‘butik‘‘ u kojem volonteri prikupljaju polovnu garderobu i odeću, sortiraju je i dele ljudima u potrebi. Prezentacija na temu Razvoja župnih Caritasa sa primerima dobre prakse ostavila je pozitivan utisak na volontere, što se moglo odmah primetiti u neposrednom razgovoru, tokom kog je bilo govora o mogućnostima organizovanja i drugih karitativnih aktivnosti, kao i o mogućnostima za rešavanje postojećih problema u radu.

Istog dana radionica je održana i u župi Sv. Petra i Pavla u Novom Sadu, gde je prisustvovalo više od 20 volontera. Župni Caritas ove župe deluje povremeno, najčešće uoči blagdana Božića i Uskrsa. Tokom cele godine prikuplja se polovna garderoba i deli se na način da oni, kojima je potrebna dolaze sami po nju ili je eventualno podele uz pomoć biskupijskog Caritasa. U ovoj župi je bilo zanimljivo da su volonteri nakon prezentacije pokazali veliku zainteresovanost za pokretanje raznih aktivnosti, razgovarali su o mogućnostima razvoja, tražili savete i mišljenja za svoje predloge i dodatna objašnjenja oko načina upravljanja župnim Caritasom. Isto tako izneli su i svoje postojeće probleme, kako bi dobili savete za njihovo rešavanje. 

Kao i do sada radionice je podržao Caritasov saradnik g. Petar Žuljević, šef poslastičarnice u francuskom hotelu Mama Shelter u Beogradu. Petar i njegov rad predstavljeni su prezentacijom jedne od njegovih TV emisija Sa slatkim na ti, koje se emituju na Kitchen Tv-u. Nakon video emisije, Petar je pokazao na koji način sve mogu da se dekorišu i pakuju medenjaci, čijom prodajom mogu da se prikupe novčana sredstva za potrebe župnog Caritasa. Na samom kraju radionica i u Kucuri i u Novom Sadu, prisutni volonteri su imali priliku da se pridruže Petru i da u dekorisanju medenjaka izraze svoju kreativnost i maštovitost.

GODINU DANA OD OTVARANJA SAVETOVALIŠTA ZA POVRATNIKE U CARITASU SRBIJE

Prvog oktobra se navršava godinu dana od kada je Savetovalište za povratnike po osnovu Sporazuma o readmisiji otvorilo svoja vrata za ljude koji su izgubili osnov za legalan boravak u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji Evropske unije. Mnogi od njih prihvataju odluku vlasti i dobrovoljno se vraćaju, dok jedna četvrtina biva deportovana. Tokom protekle godine 570 pojedinaca (184 porodica), direktno ili indirektno, zatražilo je savet i podršku u procesu svoje integracije u Srbiji. Najčešći problemi vezani su za prijavu prebivališta, pristup socijalnoj i zdravstvnoj zaštiti, stanovanje i obezbeđivanje sredstava za život. Zbog složenosti problema, saradnja između povratnika i Savetovališta je intenzivna i traje ponekad nekoliko meseci.

Većina povratnika koji su se obratili Savetovalištu pripada romskoj nacionlnoj manjini. Pogotovo za ljude koji potiču sa Kosova prijava prebivališta i dobijanje ličnih dokumenata predstavlja veliki problem. U Savetovalištu, povratnici dobijaju informacije o zakonskim propisima u vezi izdavanja ličnih dokumenata i pruža im se pomoć u pribavljanju potrebne dokumentacije i popunjavanju obrazaca. Za decu rođenu u inostranstvu, Savetovalište stupa u kontakt sa nadležnim Matičnim službama širom Evrope u cilju pribavljanja internacionalnih izvoda, bez kojih deca ne mogu biti prijavljena u Republici Srbiji.

Po dobijanju lične karte, povratnici se upućuju na druge službe i institucije radi ostvarivanja svojih prava, kao što su uključivanje u sistem zdravstvene i socijalne zaštite i prijavljivanje Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Oko polovine odraslih nema završenu osnovnu školu, a veliki broj dece ili nije pohađalo školu ili ima duge prekide u školovanju. U tim situacijama Savetovalište ih upućuje na program za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, koji se realizuje u osnovnim školama širom Srbije, a za decu koja su pohađala školu u inostranstvu, Savetovalište pruža pomoć u procesu nostrifikacije i priznavanja ekvivalencije svedočanstva zavšenih razreda. U tom procesu, Savetovalište često stupa u kontakt sa relevantnim institucijama u inostranstvu radi pribavljanja originalnih dokumenata. Povratnici koji imaju završeno osnovno obrazovanje odmah se upućuju na druge organizacije koje im nude profesionalne obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, obučavanje za aktivno traženje posla ili započinjanje sopstvenog posla.

Najveći problem tokom integracije predstavlja rešavanje stambenog pitanja. Većina povratnika nema (adekvatni) stambeni prostor. U ovim situacijama povratnici se takođe upućuju na lokalne i inostrane institucije i organizacije koje pružaju pomoć, iako ne može svima biti rešeno ovo pitanje.

Među najugroženijim grupama su povratnici koji su samohrani roditelji, mnogočlane porodice ili osobe koje su deportovane direktno iz kazneno popravnih ustanova. Ovim najugroženijim povratnicima Savetovalište pomaže i u prikupljanju sredstava za stanovanje i život među inostranim organizacijama,  kako bi lakše prebrodili poteškoće u prvim mesecima po povratku.

Savetovalište za povratnike Caritasa Srbije je prepoznato kao jedan od ključnih aktera u radu sa povratnicima po osnovu Sporazuma o readmisiji i često učestvuje na stručnim konferencijama u zemlji i inostranstvu. Caritasovo savetovalište takođe redovno posećuju evropske delegacije na svojim stručnim studijskim putovanjima u regionu.

„Znanjem do sigurnosti“ na Međunarodnom sajmu prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama

Od 2. do 5. oktobra Caritas Srbije će učestvovati na Međunarodnom sajmu prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama 112 Expo, sa nizom radionica pod nazivom „Znanjem do sigurnosti“. Ove radionice predstavljaju skup aktivnosti koje su do sada realizovane sa đacima osnovnih škola u Srbiji, u okviru projekta Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa.

Tokom sajma u izložbenom prostoru Caritasa Srbije, deca će moći kroz igru da nauče o prirodnim katastrofama koje su na ovim prostorima zastupljene, kako nastaju, kako ih prepoznati i naravno kako se ponašati u slučaju nastanka. Jedan deo prostora će biti posvećen edukativnim materijalima koji su nastali tokom dugogodišnjeg rada sa decom u osnovnim školama, kao što su bojanke, slikovnice, posteri i društvena igra „Ne rizikuj čoveče“. Svoje znanje deca će moći da testiraju u nekoliko igrara, osmišljenih da kroz kreativno izražavanje učesnici pokažu koliko su naučili i koliko znaju.

 

Studijska poseta Nadbiskupijskom Caritasu Pšemisl u Poljskoj

U okviru studijske posete Caritasu Poljske, predstavnici Caritasa Srbije posetili su 20. i 21. septembra Nadbiskupijski Caritas Pšemisl i upoznali se sa projektima koji se realizuju na teritoriji ove biskupije.

Tom prilikom posetili su dnevni boravak za decu sa invaliditetom, kao i dva dnevna boravka za stare osobe. Posebno značajna je bila poseta Centru za socijalnu integraciju, u kom Caritas radi sa dugoročno nezaposlenim osobama i pomaže im da, kroz savetovanje sa specijalistima i edukaciju, dođu do posla. Korisnici ove usluge su uglavnom starije osobe, koje su sistematizacijom radnih mesta ostale bez posla, beskućnici, bivši zatvorenici i osobe sa invaliditetom, koje mogu da budu radno angažovane.

Medicinski i Terapeutski Centar je jedan od modernijih centara Caritasa u Poljskoj. Centar nudi sve vrste fizioterapije, terapije za bračne parove koji ne mogu da imaju decu, kao i boravak za osobe sa invaliditetom iz ruralnih sredina, kako bi u centru naučili da žive samostalno.

Održan je i sastanak sa direktorom Caritasa Nadbiskupije Pšemisl, vlč. Arturom Janiecom, na kom su predstavljeni projekti na kojima radi Caritas Srbije, kao i predlozi za moguću saradnju sa Caritasom Poljske.

 

Poseta delegacije Caritasa Austrije

Od 18. do 20. septembra delegacija Caritasa Austrije boravila je u Srbiji. Cilj njihove posete bio je obilazak projekata koje podržava ovaj Caritas, sa posebnim akcentom na socijalno preduzetništvo i pilot projekat „Inkubator za mlade“ u Aleksincu.

U četvrtak 20. septembra delegacije Caritasa Austrije obišla je i Prihvatni centar Obrenovac – trenutno najveći prihvatni centar u Srbiji, kako bi se upoznali sa svim aktivnostima koje Caritas Beogradske nadbiskupije realizuje u ovom centru. Inovativne aktivnosti, koje su pokrenute zahvaljujući podršci Caritasa Austrije u PC Obrenovac, uključuju teretanu u kojoj migranti i izbeglice mogu da vežbaju i oslobode se negativne energije, stolarsku radionicu i vešeraj za izbeglice i migrante.

Studijska poseta Caritasu Poljske

Od 18. do 22. septembra predstavnici Caritasa Srbije i Hrvatskog Caritasa borave u studijskoj poseti Caritasu Poljske. Cilj posete je upoznavanje sa aktivnostima i projektima Caritasa Poljske i drugih biskupijskih Caritasa u ovoj zemlji, kao i uspostavljanje saradnje na budućim projektima.

Prvog dana posete održan je sastanak sa zamenikom direktora Caritasa Varšavske nadbiskupije, vlč. Stanomirom Opalinskim, koji je predstavio aktivnosti ovog Caritasa grupisane u 3 kategorije: Zdravstvo, Beskućnici i Pomoć deci i mladima. Predstavnici Caritasa Srbije i Hrvatskog Caritasa imali su prilike da se upoznaju i sa radom centra za migrante, kao i sa socijalnim preduzećem „Ko rano Rani“, koje je otvoreno 2013. godine, bavi se keteringom, a upošljava beskućnike.

Nakon posete kancelariji Caritasa Poljske i upoznavanja sa njihovim projektima i aktivnostima usledio je i sastanak sa vlč. Marekom Decom i vlč. Kristofom Sroka, zamenicima direktora Caritasa Poljske.

Poslednja dva dana planirana su za posetu Biskupijskom Caritasu Pšemisl, na jugu Poljske. Ovaj Caritas je specifičan po broju projekata koje implementiraju, a koji su finansirani od strane Evropske Unije.

GODINU DANA RADA SOCIAL CAFEA U BOGOVAĐI

Zahvaljujući podršci italijanskih organizacija IPSIA-ACLI, Caritasa Italije i Caritasa Ambrosiana prvi rođendan Social Cafe-a u Centru za azil u Bogovađi obeležen je ovog vikenda.  Tokom proleća i leta 2017. godine aktivnosti Caritasa Valjevo u Centru za azil Bogovađa proširene su realizacijom različitih edukativnih programa, kursevima engleskog i nemačkog jezika, različitim sportskim i edukativnim sadržajima koji imaju za cilj podizanje ličnih kapaciteta migranata, kao i njihovog nivoa tolerancije i razumevanja. Par dana pred početak jeseni 2017. godine saradnja Caritasa Valjevo i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije na polju podrške migrantima koji borave u ovom centru za azil zaokružena je otvaranjem Social Cafe-a u Bogovađi.
Glavni cilj Social cafe-a bio je i ostao poboljšanje kvaliteta života migranata koji borave u centru za azil i njihova formalna i neformalna edukacija tokom boravka u Srbiji. Prostor Social cafea je tokom ovih godinu dana korišćen za druženje i razonodu, ali i za edukativni rad.

(more…)

Otvoren prvi Caritasov dom za stare i siromašne u Srbiji

U nedelju 16. septembra u Maradiku svečano je otvoren Dom za stare i siromašne „Sv. Elizabeta“, prvi Caritasov dom ovog tipa u Srbiji. Ovom prilikom održan je blagoslov, koji je vodio Sremski biskup Mons. Đuro Gašparović i svečana sveta misa, koju je predvodio predsednik Caritasa Srbije – Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar.

 

Na početku blagoslova i obilaska doma za stare prisutne je pozdravio župnik crkve „Svete Ane“ u Maradiku vlč. Božidar Lusevac. Sremski biskup Mons. Gašparović svečano je prerezao vrpcu na ulasku u dom za stare, zajedno sa direktorom Caritasa Bolzano-Bressanone Paolom Valenteom. Ovom prilikom Mons. Đuro Gašparović ispričao je da je odluci za izgradnju ovakvog doma predhodila poseta Mons. Ive Musera, biskupa Bolzano-Bressanone, koji se upoznao sa teškom situacijom starih u ovom kraju, koji često žive sami, u neprikladnim stambenim prostorima.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici Caritasa Bolzano iz Italije, koji je finansirao izgradnju ovog centra: direktor Caritasa Bolzano – Bressanone Paolo Valente, predstavnik biskupije Bolzano – Bressanone Franz Kripp i koordinator projekata ovog Caritasa za Srem, Makedoniju i Kosovo Fabio Molon. Svečanom otvaranju prisustvovao je i g. Gavrilo Grban ispred Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije.

Paolo Valente, direktor Caritasa Bolzano-Bressanone u svom pozdravu pročitao je i pismo biskupa Mons. Ive Musera. U ovom pismu Mons. Muser naglasio je da stara osoba čuva sećanje, iskustvo, međusobnu povezanost, kompletniju viziju života i mudrost. „Hodati sa starima i prema starima je dužnost svih, kao što je i vraćanje mesta koje zaslužuju u ljudskoj zajednici, mesta, koje im je često uskraćeno“, istakao je Mons. Muser.

Vlč. Jozo Duspara, direktor Caritasa Srem, tokom svog pozdrava govorio o tome da je Srem prošao kroz težak period tokom 90-ih godina, mnogi mladi su se odselili, a ostali su stari i usamljeni. Naglasio je i da se Crkva uključuje na različite načine da pomogne starima, bolesnima i nemoćnima, onima koji su na marginama društva.

Nakon svečanog blagoslova usledila je i misa u crkvi „Svete Ane“, koju je prevodio Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar. Tokom svoje propovedi nadbiskup je naglasio da veličina svakog čoveka nije kada ostane zatvoren u sebe, već kada ide u susret. „Moramo se svi brinuti za čoveka, zajedničkim snagama, u ovo vreme tolikih iskušenja. Prva uloga Caritasa nije samo da činimo dobro, već da otkrivamo dostojanstvo svakog ljudskog bića“, istakao je Mons. Hočevar.

Misno slavlje obogatilo je pevanje hora Sveta Cecilija iz Zemuna, koji je nakon mise izveo i kratak, ali veoma zapažen, koncert.

U domu za stare i siromašne biće smešteno maksimum 16 osoba. Neki od kriterijuma koje treba da ispune korisnici su da se radi o starim osobama, koje su državljani Srbije koji stanuju na teritoriji Sremske biskupije, oba pola, koji nemaju dece, čiji maksimalni iznos penzije ne prelazi 100 evra, da su u pitanju napuštene osobe za koje se niko ne brine, koje žive u opasnim uslovima stanovanja.

Održan sastanak upravnog odbora projekta Societies

U sredu 13. septembra u Shëngjinu u Albaniji održan je sastanak upravnog odbora projekta Societies, koji predstavlja podršku organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Upravni odbor čini 18 članova: predstavnici Caritasa Srbije, koji je glavni aplikant projekta i po jedan predstavnik svakog od ko-aplikanata.

Članovi steering grupe sastaju se kako bi analizirali obavljene aktivnosti, osigurali odgovarajuću koordinaciju svih članova, izvršili internu evaluaciju i planirali naredne aktivnosti. Steering grupu vodi menadžer projekta, koji osigurava učešće i doprinos svih članova i partnera. Na sastanku je predstavljen izveštaj o aktivnostima sprovedenim u 2017-2018. godini, sa posebnim akcentom na izveštaj o programu obuke, radu grupa za izradu predloga i preporuka javnih politika, kao i procesu praćenja sprovođenja projekata podržanih organizacija. Nakon predstavljenog izveštaja članovi upravnog odbora raspravljali su o načinu sprovođenja projekta, aktivnostima koje su planirane za ovogodišnju regionalnu kampanju, snagama i slabostima u implementaciji projekta. Istaknuto je kako će, zbog velikog broja aktivnosti, naredni period sprovođenja projekta biti najizazovniji i zahtevaće maksimalne napore i posvećenost svih učesnika projekta.

Ovaj sastanak okupio je 7 organizacija Caritasa iz regiona (Caritas Srbije, Caritas Italije, Caritas Albanije, Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Crne Gore, Caritas Kosova i Caritas Bugarske) i 7 partnerskih organizacija na projektu (Psicologi per i popoli del mondo – Italija, Naša kuća – Srbija, Udruženje paraplegičara Crne Gore, TK Fenix – Bosna i Hercegovina, QKVP – Kosovo, AAP – Albanija, CoDe – Albanija).

Na kraju susreta napravljen je detaljan plan aktivnosti za 2019. godinu, koji uključuje nastavak sprovođenja programa obuke, studijske posete, organizovanje kampanja za podizanje svesti javnosti, kao i nastojanje u uspostavljanju dijaloga organizacija civilnog društva i javnih ustanova, kroz organizovanje nacionalnih i regionalnog foruma za socijanu inkluziju osoba sa invaliditetom i sa mentalnim poteškoćama.

Projekat SOCIETIES ima za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, odnosno da doprinese socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom kroz primenu EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Projekat se sprovodi u pet zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku stručnjaka iz Italije i Bugarske. U sprovođenju projekta uključeno je 16 partnerskih organizacija. Predviđeno trajanje projekta je 48 meseci, do kraja 2019. godine. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, u okviru programa podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva.

Sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

U toku Globalne platforme za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa danas je u Ženevi održan radni sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije, na kom su razmenjena iskustva na temu smanjivanja rizika. Predstavnici delegacije Republike Srbije na ovom događaju g-đa Sandra Nedeljković iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i…

Pročitajte ceo tekst

Biskupisjki susret Caritasa Subotica održan u Senti

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Caritas Subotica je organizovao ovogodišnji biskupijski susret volontera i radnika biskupijskog i  župnih Caritasa u Senti. Susret je održan uz blagoslov župnika Nagy Józsefa u župi Sveta Mala Terezija u Senti, uz prisustvo 85 volontera i saradnika iz 17 župa Subotičke biskupije. Susret je započeo Svetom misom zahvalnicom, koju je služio…

Pročitajte ceo tekst

Sastanak koordinacione grupe projekta SOCIETIES održan u Baru

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U organizaciji Caritasa Crne Gore 14. maja 2019. godine u Baru održan je četvrti sastanak Koordinacione grupe projekta SOCIETIES – Podrška organizacijama civilnog društva u jačanju tehničkih veština, socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Na sastanku je predstavljen izveštaj o aktivnostima realizovanim 2018. godine,…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Srbije učestvuje na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

Globalna platforma za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa osnovana je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija sa ciljem da sve zainteresovane stane razmene svoja iskustva, naučna otkrića, napredak, nedostatke, ideje i dostignuća u smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. Zaključci i preporuke sa ovog skupa predstavljaju smernice za države, organizacije civilnog…

Pročitajte ceo tekst

Radionica o prirodnim nepogodama održana u školi „Veselin Nikolić“ u Kruševcu

Objavljeno u Uncategorized

U cilju podizanja svesti dece o neophodnosti pripreme i prevencije za prirodne nepogode, Caritas je organizovao radionicu u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Veselin Nikolić“ u Kruševcu. „Prezentacija sadrži nekoliko tačaka i od velikog je značaja za decu“, izjavila je u ime Caritasa Jovana Lončarević. Na kraju prezentacije, učesnici…

Pročitajte ceo tekst

Projekat BRAVO STUDENT započeo u župi Nikinci

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, Caritas Srbije pokrenuo je podprojekat za župne Caritase pod nazivom BRAVO STUDENT, sa ciljem da se pomogne studentima, koji nemaju dovoljno sredstava za svoje studije. U današnjem društvu zbog složenosti okolnosti u kojima živimo, različiti su oblici siromaštva. To zahteva od Crkve…

Pročitajte ceo tekst

Održane radionice u školama opštine Bač u okviru projekta ,,Znanjem do sigurnosti”

Objavljeno u Uncategorized

U osnovnim školama “Vuk Karadžić” u Baču, “Aleksa Šantić” u Vajskoj, “Jan Kolar” u Selenči , “Moše Pijade” u Bačkom Novom Selu i “Ivo Lola Ribar” u Plavnoj, 6. i 7. maja 2019. godine Caritas Apostolskog Egzarhata održao je radionice za učenike od trećeg do petog razreda, na temu smanjivanja…

Pročitajte ceo tekst

Održan susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije održan je 3. maja 2019. u Zrenjaninskoj katedrali i prostorijama biskupije. Na susretu se okupilo 95 volontera i saradnika Caritasa iz 17 župa Zrenjaniske biskupije. Domaćin susreta je bio predsednik Caritasa Zrenjaninske Biskupije Mons. Dr Ladislav Nemet SVD, Zrenjaninski biskup. Direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije, g….

Pročitajte ceo tekst

Konkurs za odabir trenera

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas Srbije objavljuje Konkurs za odabir trenera u okviru projekta SOCIETIES – Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe. Više informacija u prilogu: ToR Expert on Organizational Development and Strategic Planning

Pročitajte ceo tekst

Trening poverenika civilne zaštite grada Kruševca

Objavljeno u Uncategorized

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, koji je finansiran od strane Caritasa Nemačke, kao sastavni deo programa Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, 22.aprila 2019. godine, na Svetski dan planete Zemlje, u saradnji sa Odeljenjem za poslove odbrane i vanredne situacije Grada Kruševca Caritas Srbije je realizovao trening za poverenike civilne…

Pročitajte ceo tekst

Dom za stare i siromašne “Sveta Elizabeta” u Maradiku

Objavljeno u Briga o starima

Dom “Sveta Elizabeta“ je odgovor Caritasa na današnje potrebe najsiromašnijih osoba koje su napuštene, žive u nehumanim uslovima, ekstremnom siromaštvu i usamljenosti. Caritas Bolzano – Bressanone i Biskupija Bolzano – Bressanone / Bozen – Brixen iz Italije pokrenuli su 2015. godine projekat izgradnje doma “Sveta Elizabeta” za siromašne i napuštene stare…

Pročitajte ceo tekst

Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u Bačkom Petrovcu

Objavljeno u Uncategorized

U saradnji sa opštinom Bački Petrovac  18. aprila Caritas je organizovao okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Posle obraćanja svih prisutnih na okruglom stolu, predstavljen je projekat Caritasa “Znanjem do sigurnosti”: ciljevi, aktivnosti i rezultati, koji su planirani za 2019. godinu. Posle prezentacije predstavljene su aktivnosti opštine…

Pročitajte ceo tekst

Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava za osobe u potrebi u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U saradnji sa župom “Sv. Dimitrija-đakona i mučenika”, tradicionalno već 17 godina, Caritas Sremska Mitrovica organizuje Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava. Prodajom rukotvorina vrednih volontera i korisnika Caritasa sakupljena su izvesna sredstva, dok su župljani donirali sredstva za ličnu higijenu i hranu. Sakupljeni artikli podeljeni su u pakete, koje su…

Pročitajte ceo tekst

Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za OSI u Sremskoj Mitrovici osvojio prvo mesto na polumaratonu u Beogradu

Objavljeno u Uncategorized

U nedelju 14.04.2019. održan je veliki Beogradski maraton. Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za osobe sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici, postigao je rekord od 2 sata i 30 minuta na polumaratonu i time bio stigao prvi od svih prisutnih osoba sa invaliditetom. Startni paket učešća na Beomaratonu 2019. Zoranu…

Pročitajte ceo tekst

Održan nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U Klubu poslanika u Beogradu, u sredu 10. aprila održan je Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama. Forum su, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizovali Caritas Srbije i udruženje Naša kuća, u okviru regionalnog EU projekta SOCIETES. Forumu je prisustvovalo oko stotinu učesnika…

Pročitajte ceo tekst