U Novom Sadu obeležena nedelja Smanjenja rizika od prirodnih katastrofa

U organizaciji Caritasa Dekanata Novi Sad, u okviru kampanje za nedelju Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa, održana su dva predavanja za učenike trećeg razreda OŠ Vuk Karadžić. Učenici su u toku predavanja mogli da nauče osnovne pojmove vezane za zaštitu životne sredine i način zaštite u toku elementarnih nepogoda. Deca su nakon radionica dobila slikovnicu Pripremimo se sa Hermanom, porodični priručnik i promotivne majice.

Pored predavanja 12. oktobra je održan okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, u organizaciji Caritasa i Fakulteta tehničkih nauka – Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu. Predavači su bili dr Srđan Popov sa temom Geo-informatički aspekti upravljanja rizikom – primena na problematiku suša u Vojvodini, MSc Jovana Bondžić sa temom Osobe sa povećanom ranjivošću u uslovima katastrofalnih događaja, dr Dejan Ubavin sa temom Procena rizika od poplava i uticaj na životnu sredinu. Na kraju izlaganja Anita Govlja, koordinator Caritasa Dekanata Novi Sad predstavila je aktivnosti Caritasa na teritoriji AP Vojvodine, koje su implementirane u okviru projekta Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda.

Posle izlaganja predavača vođena je diskusija na temu sa prisutnima, među kojima su bili komandant vatrogasne brigade Novog Sada Stojan Milovac, sekretarka Vatrogasnog saveza Grada Novog Sada Ljubica Krnjaić, načelnik Uprave za vanredne situacije MUP RS Aleksandar Stojanović, stručni saradnik Crvenog krsta Dejan Vučković, komunalna inspektorka iz Gradske uprave za inspektorske poslove, studenti Više tehničke škole i pripravnica Vatrogasnog saveza Vojvodine. Moderator okruglog stola bio je MSC Srđan Kovačević, asistent na Fakultetu tejničkih nauka, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Kampanja će biti nastavljena u školi Petar Kuzmjak u Ruskom Krsturu gde će deca od 1. do 4. razreda imati priliku da pogledaju lutkarsku predstavu Herman u potrazi za savršenom školjkom.