Caritas podržao projekat socijalne inkluzije žena sa invaliditetom u Babušnici

U utorak 5. septembra Jelena Ankić iz Caritasa Srbije posetila je Babušnicu i nevladinu organizaciju „Lužničke rukotvorine“, koja se bavi socijalnom inkluzijom osoba sa invaliditetom, prvenstveno žena, iz udaljenih planinskih sela Lužničkog kraja.

„Lužničke rukotvorine“ su jedan od dobitnika grantova za organizacije civilnog društva u okviru Caritasovog projekta SOCIETIES – SUPPORT OF CSOS IN EMPOWERING TECHNICAL SKILLS, INCLUSION OF PEOPLE WITH DISABILITIES AND EU STANDARDS IN SOUTH EAST EUROPE koji finansira Evropska unija.

Ideja projekta ove organizacije proizašla je iz neposrednog uvida u izuzetno težak socijalno ekonomski položaj osoba sa invaliditetom, ili mentalno intelektualnim poteškoćama, pre svega onih koji nisu u mogućnosti da idu na otvoreno tržište rada usled niskog nivoa obrazovanja, neadekvatnih kvalifikacija ili nedovoljnog nivoa praktičnog znanja i veština.

U okviru nagrađenog projekta radi se na osposobljavanju žena sa invaliditetom za rad u plasteničkoj proizvodnji, u cilju pokretanja socijalnog preduzeća, koje će se baviti radnom integracijom pripadnika teško zapošljivih i marginalizovanih društvenih grupa.

Zahvaljujući grantu ova organizacija je nabavila 5 plastenika sa pratećom opremom, namenjenih ženama sa invaliditetom i mentalno intelektualnim poteškoćama, radi uspostavljanja organske plasteničke proizvodnje voća povrća na teritoriji opštine Babušnica. Na ovaj način žene iz ovog kraja zaposlene su u sopstvenoj organskoj plasteničkoj proizvodnji. Organizacija „Lužničke rukotvorine” je već uspostavila pozitivnu saradnju sa potencijalnim otkupljivačima u nadi da će ovaj projekat moći da utiče na poboljšanje životnog standarda žena sa invaliditetom i njihovih porodica.

Predstavnici Caritasa imali su prilike da probaju proizvode iz „Lužničkih rukotvorina”, uverivši se u njihov izvrstan ukus.

Nevladina organizacija Lužničke rukotvorine – Ž.E.C. (Ženski etno centar)“ postoji od 2008. godine sa ciljem očuvanja, negovanja i zaštite tradicije Lužničkog kraja, kao i ekonomskog osnaživanja žena. U sve njihove aktivnosti uključene su osobe iz marginalizovanih grupa, kao što su osobe sa invaliditetom i stari koji žive u udaljenim planinskim selima. Od 2012. godine uspostavili su i uslugu ”pomoć u kući” za stare, siromašne i zdravstveno ugrožene osobe. Ova organizacija je licencirana za pružanje usluge pomoći u kući, kojom pomaže 80 korisnika iz 10 udaljenih planinskih sela, a zapošljava 8 obučenih gerontodomaćica.