Okrugli sto o Smanjivanju rizika od elementarnih nepogoda u Malom Iđošu

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Karolj Maronka“ u Malom Iđošu 23. februara 2017. godine održan je okrugli sto na temu “Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda”, u organizaciji Caritasa Apostolskog Egzarhata, u partnerstvu sa Opštinom Mali Iđoš. Okruglom stolu prisustovali su članovi opštinskog veća, predstavnici mesnih zajednica Mali Iđoš, Feketić, Lovćenac, Crvenog Krsta Mali Iđoš i Centra za socijalni rad. Razlog okupljanja je uspostavljanje saradnje između civilnog sektora i lokalne zajednice u realizaciji projekata koji imaju za cilj da smanje rizik od posledica prirodnih katastrofa u ovoj opštini.

U prvom delu koordinator projekta Elemir Džudžar prisutne je upoznao sa radom Caritasa, kao i razlozima zbog kojih je odlučeno da se proširi delovanje i na oblast prirodnih katastrofa. Tokom prezentacije, menadžer civilne zaštite Jovane Lončarević prisutnima je predstavila nepogode koje su zastupljene na terioriji ove opštine, kao i aktivnosti koje je Caritas realizovao do sada, u cilju smanjenja rizika od istih u drugim opštinama. Pored toga, kroz analizu rizika tetritorije, prezentovane su planirane antivnosti – projekti koje Caritas želi da realizuje uz podršku lokalne zajednice, kao i prirodne nepogode koje su zastupljene na teritoriji ove opštine: poplave koje prvenstveno izazivaju podzemne vode i smetovi.

U drugom delu okruglog stola kroz diskusiju, prisutni iz opštine su predočili predstavnicima Caritasa probleme sa kojima se meštani susreću. Razlog problema sa poplavama su zapušteni kanali za odvod ili nepostojanje istih. Sve tri mesne zajednice koje čine opštinu Mali Iđoš se suočavaju sa istim navedenim problemom. Na nekim lokacijama predstavnici lokalnih vlasti su uspeli da očiste i napravi kanale, ali to je nedovoljno da bi se problem rešio, jer je na još nekoliko lokacija neophodno što pre rešiti ovaj problem. Pored poplava problem su i smetovi. Najrizičnije zone od jakih udara vetra u zimskom periodu koji dovodi do pojave smetova su putni pravci prema Bačkoj Topoli i Vrbasu. Osim tih lokacija, na kojima bi izgradnja vetrozaštitnog pojasa bila neophodna zbog smanjivanja rizika od smetova, u atarima je takođe neophodno napraviti vetrozaštitne pojaseve. Celokupna opština zavisi od poljoprivredne aktivnosti, a nepostojanje vetrozaštitnog pojasa pored oranica dovodi do nestanka humusa zbog vetra, koji za posledicu ima smanjene prinose. Pored navedenih, poljoprivredi i meštanima suša je problem koji ostavlja dugoročne posledice. U daljem toku diskusije, konstatovano je da je i zagađenost reke Krivaje kabastim smećem jedan od faktora koji dovodi do rizika od prirodnih katastrofa, zbog čega je zaključeno da je neophodno da se zajedničkim aktivnostima radi na promeni svesti meštana.

Po završetku diskusije, zaključeno je da neophodno ostvariti saradnju između lokalne zajednice i Caritasa. Prva zajednička aktivnost koja će biti realizovana u narednom periodu, su radionice za đake osnovnih škola u opštini Mali Iđoš. U budućnosti Caritas ima svu podršku državnih institucija i organa u opštini za zajedničku realizaciju aktivnosti koje bi smanjile rizik od posledica prirodnih katastrofa.