„Lepo mi je kad činim dobro” Uključivanje dece u karitativne aktivnosti Zrenjaninske biskupije

Akcija „Uključivanje veroučitelja i učenika koji pohađaju veronauku u školama u karitativne aktivnosti širom biskupije”, počela je susretom veroučitelja Zrenjaninske biskupije u septembru i podelom preko 2000 kasica sa natpisom Caritas, a trajala je do prve nedelje Adventa. Tek u završnici ova akcija je dobila naziv „Lepo mi je kad činim dobro”, prema izjavi jedne devojčice iz Mužlje koja je učestvovala u njoj.

Picture8

U okviru akcije veroučitelji su animirali učenike na svojim časovima, podelili im Caritasove kasice za sakupljanje priloga i istakli na oglasne table škola plakate sa natpisom “Gde ti je brat”, kako bi podstakli učitelje, nastavnike i roditelje da i oni čine dobro.

Picture7

Đaci su dva i po meseca štedeli od svog džeparca i sakupljali od roditelja i rodbine novčane priloge za siromašne, a za vreme nedeljne mise na dan Caritasa 15. novembra prineli su kasice sa prilozima kao dar ispred oltara u svojim župama. Ovom akcijom deca su postala najmlađi volonteri župnih Caritasa, doživeli su radost da mogu činiti dobra dela i osetili da su i oni korisni članovi župne zajednice.

Picture4

Uoči prve nedelje Adventa 28. novembra deca koja pohađaju veronauku u školama i u župama, u pratnji svojih veroučitelja i župnika došli su u Zrenjaninsku katedralu kako bi proslavili paljenje prve adventske sveće sa svojim biskupom. Ovom prilikom su svečano predali priloge ocu biskupu msgr. Ladislavu Nemetu – predsedniku Caritasa Zrenjaninske Biskupije.

Picture2

Novčana sredstva od priloga, namenjena su u potpunosti za nabavku hrane, ogreva i lekova za decu i porodice u potrebi na teritoriji cele Zrenjaninske biskupije, prema evidenciji župnih Caritasa.

Picture1