Caritas Evrope je objavio seriju inspirativnih priča iz romskih naselja u Slovačkoj. Uprkos teškim uslovima života i izazovima sa kojima se njihovi pripadnici suočavaju, ove lokalne zajednice nisu izgubile nadu zahvaljujući brojnim inicijativama Caritasa. Ističemo važnost solidarnosti, razmene iskustava i zajedničkog rada na prevazilaženju strukturnih nejednakosti i siromaštva. Ove priče su poziv na akciju i refleksiju o značaju osnaživanja romskih zajednica širom Evrope, u duhu pravednosti i jednakih mogućnosti za sve.

Caritasova mreža se već decenijama zalaže za strukturne promene i kako bi ojačao svoju misiju zagovaranja, Caritas Evope je osnovao Community of practice – grupu stručnjaka koji rade na unapređenju položaja i uključivanju Roma. Pored predstavnika Caritasa Srbije, članice grupe su predstavnici Caritasa iz Austrije, Belgije, Češke, Portugala, Slovačke i Srbije i nadamo se njenom proširenju. Priče su nastale kao rezultat studijske posete Slovačkoj 2023. godine

Detaljije o radu ove grupe možete pročitati na web-sajtu Caritasa Evrope, a priče na engleskom jeziku možete preuzeti OVDE.