Na mestu gde je nekada bio poznati subotički bioskop „Zvezda“, u Ulici Braće Radića 9,  Caritas Subotice je 20. 9. 2021. godine zvanično otvorio zanatsku pekaru-poslastičarnicu pod nazivom „PET HLEBOVA“. Svečanom otvranju prisustvovale su brojne zvanice, između ostalih i predstavnici Caritasa Austrije i Austrijske razvojne agencije.

Ova pekara je po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji. Pre svega, koncipirana je kao socijalno preduzeće – zapošljavaće osobe iz teško zapošljivih kategorija, a profit će se ulagati u pružanje socijalnih usluga. Sa druge strane, hleb i drugi pekarski proizvodi koji se proizvode u ovoj pekari, ručno su pravljeni po posebnim, starinskim recepturama, bez ikakvih adititva, pečeni u posebnoj peći na drva. Kako kaže vlč. Čaba Paško, ideja da ova pekara ne bude konkurencija drugim pekarama, već apotekama. ” Bolje je da sada malo više potrošite na zdravu hranu, nego kasnije na lekove”, rekao je vlč. Paško.

Peć je sa probnim radom počela 6. septembra, kada ju je blagoslovio subotički biskup, mons. Slavko Večerin. Ovom prilikom, odlučeno je da peć ponese ime Svetog Florijana, zaštitnika pekara, vatrogasaca i mesara. Takođe, iako se popularno zove „Zvezda“, odlučeno je da zvanični naziv pekare bud „PET HLEBOVA“ prema biblijskoj priči u kojoj je Isus sa pet hlebova nahranio čitavo selo. Pekara je otvorena zahvaljujući podršci Austrijske razvojne agencije (ADA-e), Caritasa Austrije i Caritasa Linc u okviru projekta „Back Ma’s“, vrednog 193 000 evra

 

„Kao što je vlč Poško rekao prilikom davanja blagoslova, ideja je da „ljudima ne dajemo ribu, već da ih naučimo kako da je ulove““. Pekara će upošljavati 15 radnika. Od toga, 4 osobe sa invaliditetom i 4 osobe bez ikakvih kvalifikacija. U ponudi imamo 14 proizvoda, uključujući i kolače, a može da se popije i kafa. Tako da, na ovih  300m2, pored pekare ovde imamo i kafić i poslastičarnicu. Sve što se ne proda, nosimo u Sentu, gde Caritas ima svoju kuhinju za siromahe. Tamo smo nosili i hranu koju smo pravili do 20. septembra, tokom probnog perioda, u kom nismo smeli da prodajemo proizvode“, rekao nam je gospodin Gabor Ric, direktor Caritasa Subotice.

„Ovo je veliki dan za nas. U postupku restitucije ovaj prostor je vraćen Crkvi i mi u Caritasu Subotice, na čelu sa predsednikom vlč. Poškom, odlučili smo da sa njim uradimo nešto korisno za zajednicu. Prijavili smo se na konkurs i dobili ova sredstva. Bilo je mnogo izazova na ovom putu. Peć tešku 5 tona smo uvezli iz Poljske. Bilo je puno administrativnih problema, ali i izazova prilikom ugradnje. To je posebna peć na drva, na dve etaže, koju ložimo jedan sat, a onda je koristimo sledećih 11 sati. Celokupni rad pekare je zasnovan na znanjima i veštinama gospodina Helmuta Gregera, koji je 1997. godine u Austriji osnovao svoju zanatsku pekaru koja je doživela veliki uspeh i uveliko se širi. On nam je obezbedio i mentore, kako bi naši radnici ovladali tehnikama i procesom proizvodnje. Trenutno su dva njegova pekara kod nas. Svi proizvodi se prave ručno, prema starinskoj recepturi i daleko su zdraviji od svega na šta smo mi ovde navikli. Pored Subotice, ovakve pekare se trenutno prave u Albaniji, Kongu, Senegalu i Burkini Faso“, rekao nam je gospodin Ric, prilikom otvaranja ove zaista posebne pekare.

Caritas nastavlja sa zalaganjima za razvoj socijalnog preduzetništva u Srbiji, kao jednog od najefikasnijih vidova socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom, ali i drugih ranjivih i marginalizovanih kategorija stanovništva.