U okviru svoje studijske posete od 9. do 11. oktobra 2019. godine predstavnici Caritasa Belgije i belgijske Federalne agencije za prihvat izbeglih lica (Fedasil) upoznali su se s radom Caritasa u Srbiji i tom prilikom posetili povratničke porodice kojima je 2018. godine uz podršku Caritasa Srbije pružena pomoć u procesu njihove reintegracije u Srbiji.

Jedan od ključnih ciljeva posete bilo je i bolje upoznavanje s aktivnostima i projektima partnerskih organizacija u zemlji povratka, u ovom slučaju s radom Caritasa u Srbiji, tako da su predstavnici Caritasa Belgije i Fedasila imali prilike da se pored projekata i aktivnosti Caritasa Srbije upoznaju i s radom Caritasa u Aleksincu, Beogradu i Zemunu.

Mimo razmene iskustva sa kolegama Caritasa Aleksinac, delegacija iz Belgije je prenoćila u veoma lepom i ugodnom hostelu Sveta Majka Tereza i posetila porodice u potrebi kojima Caritas Aleksinac pruža podršku. U Beogradu su obišli Azilni centar Krnjača i upoznali se s izuzetnim angažmanom zaposlenih Caritasa Beograd u tom prihvatnom centru za migrante. U Zemunu su posetili socijalno preduzeće – perionicu veša Caritasa Srem i upoznali se s drugim projektima u toj biskupiji. Bili su veoma impresionirani predanošću i angažmanom kako saradnika tako i volontera u svim ovim mestima, kao i među-projektnom saradnjom Caritasovih podružnica u Srbiji.

Saradnja između Caritasa Srbije i Caritasa Belgije/Fedasila nastaviće se i ubuduće na projektima reintegracije povratnika, ali se razmatra i saradnja u drugim oblastima delovanja, tako da će Caritas Srbije učestvovati na konferenciji Balkan Exchange u prvoj nedelji novembra u Briselu.