„Jedna ljudska porodica, jedan zajednički dom“ je poruka koja se mogla čuti na 21. Generalnoj skupštini Caritasa Internationalis koja je održana 23. maja 2019. godine. Naša porodica i ove godine je suncem obasjana i proširena prijateljima sa Severa Italije koji su drugu godinu za redom realizovali letnji kamp u našem domu. Iako mnogi ljudi prolaze kroz život običnog čoveka, samo pravi prijatelji ostavljaju trag u njegovom srcu. Brazde zaorane tokom ovogodišnjeg susreta mladih iz Treviza, zaposlenih Caritasa Valjevo i korisnika Udruženja mentalnog zdravlja Zračak stvorili su iskreno prijateljstvo jače od svega. Čvrsto i neuništivo.

Od 29. avgusta do 6. septembra u Valjevo boravila je grupa zaposlenih i volontera Caritasa Treviso predvođenna direktorom don Davide Schiavonom. Prijateljstvo i saradnja započeta 2016. godine nastavljena je i ove godine dolaskom volontera sa severa Italije koji su bili podrška aktivnostima Caritasa Valjevo i Udruženja korisnika mentalnog zdravlja Zračak.

Pored zajedničkih aktivnosti i rada gosti iz Italije upoznati su sa projektima i aktivnostima koje sprovodi Caritas Valjevo na polju mentalnog zdravlja, pomoći u kući, socijalnog preduzetništva i aktivnostima psihosocijalne podrške u Centru za azil u Bogovađi. Boravak gostiju iz Italije iskorišćen je i za predstavljanje lepota Srbije, upoznavanje sa istorijom i kulturom Valjeva i regiona, posetu Sajmu šljiva u Osečini, crkvi Svetog Marka u Beogradu i Kalemegdanu.

Po Molijeru “zrna peska čine planine, trenuci čine godine”, a osam dana zajedništva i prijateljstva čine sitnice koje kroje život i čine ga vrednim življenja u svom punom sjaju. Jedna ljudska porodica, jedan zajednički dom postali su bogatiji za jedno novo iskustvo i prijateljstvo oživljeno kroz saradnju Caritasa Valjeva i Caritasa Trevizo.