Caritas “Sv.Anastazije” Sremska Mitrovica je u sklopu Erasmus + projekta “Akademija aktivnih seniora” koji se odnosi na osobe starije od 60 godina, realizovao aktivnosti – mobilnosti sa ciljem međusobnog povezivanja i upoznavanja kulture, običaja, istorije i jezika zemalja partnera odnosno Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Gospođa Kristina Dragišić, koordinatorka Caritasa “Sv.Anastazija” iz Sremske Mitrovice podelila je svoje utiske sa dosadašnjih aktivnosti:

“Prva mobilnost je realizovana u Sarajevu u Centru za zdravo starenje i trajala je od 15.02.-21.02.2021. Upoznali smo osobenosti održavanja zdravlja starijih ljudi putem vežbanja. Pored vežbanja, posetili smo i Trebević što je predstavljalo veliki izazov za sve nas.

         

U aprilu smo mi bili domaćini grupama iz Hrvatske i Poljske. Nažalost, naše prijatelje iz BiH i Ukrajine nijsu bili u mogućnosti da nas posete tbog teške epidemiološke sitacije, odnosno ratnih dešavanja. Mitrovački Caritas je svoje goste upoznao sa istorijskom baštinom Sirmiuma, predstavio im Carsku palatu, Muzej Srema,  temelje Bazilike, crkve svih obreda, iskopine, most Sv. Ireneja, fruškogorske manastire i prirodne lepote Mačve.

         

Najlepši mesec maj dodatno je ulepšao naš osmodnevi boravak u Poljskoj. Tamo smo upoznali kulturno-istorijsku baštinu jugoistočnog dela ove zemlje. Obišli smo Ležajs, Sanok, Zažeče, Miroćin, Pšemišl, Pševorsk i Solinsko jezero. Domaćini su organizovali divan doček i imali smo priliku da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih vlasti i javnih institucija. Članice udruženja žena su nas dočekale sa bogatom trpezom, darovima, ručnim radovima, pesmom i igrom, a sve u njihovim tradicionalnim narodnim nošnjama. Vatrogasci su demonstritali vežbu spašavanja nastradalog u automobilskoj nesreći. Čuvari grada su u uniformama i sabljama paradirali pred nama, a u Ležajsku smo slušali koncert na veličanstvenim orguljama, drugim po veličini u Evropi, u starom benediktinskom manastiru iz 1617.godine.

Jun se “okitio”sa četvrtom mobilnošću, ovaj put u Hrvatskoj.Bilo je prisutno preko 50 seniora iz Poljske, Hrvatske i Srbije, odnosno iz Sremske Mitrovice. U ovoj prekrasnoj mobilnosti imali smo priliku upoznati specifičnosti podneblja Istre, kulturu, arhitekturu, običaje i istoriju Lovrana, Opatije i Rijeke. Svi učesnici  ovog Erasmus + projekta su zaista prezadovoljni njegovim dosadašnjim tokom i veoma zahvalni na prilici da se upoznaju sa kulturama drugih naroda. Iskreno se nadamo da će epidemiološka i geopolitička situacija dopustiti da sve aktivnosti realizujemo u celosti,” ushićeno nam je opisala gospođa Dragišić, očigledno prepuna utisaka.

Glavni partner na projektu je Fundacja im. Braci Sołuńskich – Cyryla i Metodego, a pored Caritas “Sv. Anastazija” Sremska Mitrovica, partneri su i udruženje “Enas” iz Slavonskog Broda, Centar za zdravo starenje Sarajevo,  Constellation Korostiv Ukrajina, kao i Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

Caritas nastavlja sa brigom o starim ljudima i zalaganjima za što veću saradnju i zbližavanje različitih naroda, kultura i običaja.