Na Međunarodni dan borbe protiv beskućništva (10. oktobar), na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, održan je događaj “Niko bez hrane, niko bez krova, niko bez podrške! 2024”  sa kog je poslata jasna poruka – beskućništvo nije izbor, već sistemski problem u čijem rešavanju mora da učestvuje čitavo društvo. Događaj je održan u organizaciji Mreže za borbu protiv beskućništva, čije su članice ovom prilikom pozvale nadležne institucije da se angažuju na:

  • Razvijanju inkluzivne metodologije prikupljanja podataka o osobama pogođenim beskućništvom ili u riziku od njega, kako bi se kreirale adekvatne politike i usluge za smanjenje socijalne isključenosti.
  • Jačanju institucionalnih kapaciteta za urgentne potrebe osoba u situaciji beskućništva i uklanjanje prepreka za pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama.
  • Donošenju nacionalnih i lokalnih stambenih strategija kojima će osobe u situaciji beskućništva biti prepoznate kao posebno ranjiva kategorija čije rešavanje stambenog pitanja treba da bude od prioritetnog značaja.
  • Razvijanju održivih i cenovno priuštivih modela socijalnog stanovanja za trajno stambeno zbrinjavanje osoba koje su pogođene beskućništvom.

Ovaj događaj, svojim muzičkim nastupima uveličali su Horkestar, Bubnjarke sa ulice i DJ Bege Fank, dok su film “Hotel Dvojka” i nastup Dragana Vojvodića, muzičara i osobe u situaciji beskućništva, dodatno ukazali na probleme sa kojima se osobe u situaciji beskućništva suočavaju.

Hvala svima koji su svojim prisustvom, energijom i donacijama doprineli borbi protiv beskućništva.

Zajedno gradimo društvo empatije i brige za svakog čoveka.
Niko bez hrane!
Niko bez krova!
Niko bez podrške!