Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, u Šapcu je održan Dan otvorenih vrata u okviru projekta „Život po meri svakog čoveka“, koji finansira grad Šabac, a realizuje Caritas Šabac. Događaj je organizovan u Dnevnom boravku „Sveta Sofija“ u Šapcu i u “Avliji održivog razvoja” u Bogatiću, gde su prisutni imali priliku da se upoznaju sa ključnim temama iz oblasti mentalnog zdravlja i prevencije institucionalizacije osoba sa mentalnim smetnjama.

Događaj je okupio korisnike/ce, članove njihovih porodica, kao i predstavnike Centra za socijalni rad i Crvenog krsta, koji su diskutovali o izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa mentalnim smetnjama, kao i o značaju preventivnih mera za očuvanje mentalnog zdravlja. Dnevni boravak „Sveta Sofija“, kao jedinstveni pionirski poduhvat u ovoj oblasti, još jednom je potvrdio svoju vrednost kao mesto okupljanja i podrške, što su sa oduševljenjem potvrdili i prisutni korisnici.

Razgovori su se fokusirali na konkretna iskustva korisnika i njihovih porodica, kao i na prepreke koje ih svakodnevno prate. Učesnici su delili svoje priče, a stručnjaci su im pružili smernice za bolje suočavanje sa izazovima, uz poseban akcenat na važnost zajednice i socijalne podrške u procesu zaštite mentalnog zdravlja.

Ovaj događaj je bio još jedna prilika da se javnost podseti na značaj brige o mentalnom zdravlju, ne samo na individualnom nivou, već i na nivou celokupnog društva. Kao što su organizatori istakli, svaki dan je prilika da se govori o mentalnom zdravlju, a ovakvi susreti, posebno povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, dodatno osnažuju napore zajednice u podizanju svesti o ovoj važnoj temi.