Istraživanja pokazuju zabrinjavajući porast depresije, anksioznosti i bolesti zavisnosti među mladima, posebno kod adolescenata, a samoubistvo je jedan od vodećih uzroka smrti među mladima. Caritas “Sv. Anastazija” iz Sremske Mitrovice ovogodišnju kampanju povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja posvetio je upravo prevenciji i očuvanju mentalnog zdravlja mladih. Tokom nedelje mentalnog zdravlja realizovane su brojne i raznorodne aktivnosti.

Radionice za osnovce i srednjoškolce

U okviru kampanje, održano je pet radionica na temu psihološke otpornosti, pozitivnih emocija i kvaliteta života za učenike osnovnih i srednjih škola. Tri radionice održane su u osnovnim školama u Sremskoj Mitrovici i Laćarku, a dve u Hemijsko-šumarskoj i Medicinskoj školi. Više od sto učenika uzrasta od 15 do 18 godina učestvovalo je u ovim interaktivnim radionicama zajedno sa svojim profesorima, psiholozima i pedagozima.

Proslava Svetskog dana mentalnog zdravlja

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, organizovano je u Caritasovom dnevnom boravku “Sveta Tereza”, jedinoj licenciranoj ustanovi socijalne zaštite za rehabilitaciju osoba sa mentalnim oboljenjima u Vojvodini. Deca iz vrtića “Stonogica”, Udruženja za decu sa autizmom “Moj svet” i specijalne škole “Radivoj Popović” prisustvovala su lutkarskoj predstavi koju je izvela profesorka Dragana Filimonović. Predstava je bila interaktivna, a učešće su uzela i deca i korisnici Dnevnog boravka. Program su svojim nastupima ulepšala i deca iz Muzičke škole. Svi učescnici su dobili darove u vidu igračaka i školskog pribora.

Nacionalni stručni skup

Završni događaj Nedelje mentalnog zdravlja bio je nacionalni stručni skup u Gradskoj kući, gde su govorili Tatjana Prijić, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti, MA Sandra Perić, direktorka Komore socijalne zaštite, Slavica Milojević iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Jelena Ankić, nacionalna koordinatorka programa mentalnog zdravlja Caritasa Srbije, i Kristina Dragišić, koordinatorka Caritasa “Sv. Anastazija” iz Sremske Mitrovice. Skup je otvorila Danica Nedić, zamenica gradonačelnika, uz prisustvo Anite Obradović, načelnice uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, i njene zamenice Biljane Cvijetić.

Rezultat ovog intenzivnog programa je uvrštavanje prikupljenog materijala u godišnji plan rada školskih psihološko-pedagoških službi, čime će se nastaviti kontinuirana edukacija o značaju mentalnog zdravlja mladih i šire zajednice.

Caritas u Srbiji nastavlja sa posvećenim radom na unapređenju mentalnog zdravlja.

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]