Na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (DRR), svečano je uručena nagrada učenicima i nastavnicima OŠ Dragoljub Ilić iz Dračića, koja je osvojila prvu nagradu na trećem po redu konkursu za memorijalnu nagradu Jovana Lončarević, koju dodeljuje Caritas Srbije. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Zajedno gradimo društvo: Snimi budućnost bez katastrofa, a deca iz Dračića su svojim kreativnim video rešenjem uspešno prenela poruku o značaju prevencije i zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Pored prestižnog priznanja, škola iz Dračića je dobila i vrednu robnu nagradu u vidu interaktivne table. Pobednički video možete pogledati klikom na ovaj link

Ovom prilikom, prisutnoj deci su predstavnici Caritasa Srbije i Caritasa Valjevo održali interaktivno predavanje na temu Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Deca su imala priliku da nauče osnovne pojmove o prirodnim katastrofama, kako da se pojedine katastrofe preduprede i kako se pravilno postupa u slučaju nastanka različitih katastrofa. Ovom prilikom, učenici su dobili dodatni edukativni materijal, kao i Caritasovu edukativnu društvenu igru Ne rizikuj čoveče!

Edukacija je jedan od ključnih elemenata u smanjivanu rizika od katastrofa i izgradnji otpornijih zajednica Edukacija o prirodnim nepogodama ne samo da decu osnažuje da se zaštite u kritičnim trenucima, već ih i inspiriše da postanu aktivni akteri u stvaranju sigurnijeg okruženja za sve nas.

Jovana Lončarević (1982 – 2022) bila je magistar civilne zaštite, ekspertkinja koja je svojim posvećenim radom u ogromnoj meri doprinela razvoju Caritasovog DRR programa. Zahvaljujući njenom entuzijazmu brojne zajednice su učinjene bezbednijim, a na hiljade ljudi je osnaženo i edukovano. Posebnu pažnju u svom radu Jovana je pridavala edukovanju dece. Iako je imala realtivno kratku karijeru, Jovana je u oblasti DRR-a ostavila neizbrisiv trag.